Русија

Русија о иконама пренетим из Украјине у Француску: Кијев расипа културне и историјске вредности

Поставља се питање да ли ће православне иконе покрадене из Кијевско-печерске лавре и других храмова канонске УПЦ током агресивних напада власти и расколника доживети исту судбину као и скитско злато са Крима, нагласила је Захарова
Русија о иконама пренетим из Украјине у Француску: Кијев расипа културне и историјске вредностиwww.globallookpress.com © Friedemann Kohler/dpa

Кијевском режиму као да није довољно масовне пљачке Украјине и тоталне распродаје њених природних ресурса, па наставља да расипа културне, историјске и религијске вредности, указала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова говорећи о православним иконама које су извезене из Украјине.

Пре неки дан је амерички лист "Вол стрит џорнал" објавио да је у мају 2023. године 16 непроцењивих православних икона тајно однето у Француску, навела је.

Неке од њих су сада експонати у Лувру, остале су стављене у музејско складиште, додала је и нагласила да постоји могућност да су ове светиње покрадене из Кијевско-печерске лавре и других храмова канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) током агресивних напада власти и расколника из непризнате Православне цркве Украјине (ПЦУ).

Ове иконе не припадају злочиначком режиму Владимира Зеленског, у питању су православне светиње које припадају читавом свету, додала је.

Поставља се питање да ли ће те иконе доживети исту судбину као и скитско злато које је припадало музејима руског Крима и које су холандске власти пренеле у Украјину, супротно уговорним обавезама и нормама музејске сарадње, нагласила је.

Крађе туђе имовине, заједно са употребом тешког наоружања против цивила у руским градовима, свеобухватном корупцијом, непрестаним тражењем помоћи Запада указује на панику која је захватила кијевске власти у контексту пропале контраофанзиве украјинске војске и успешних акција Оружаних снага Русије на фронту, закључила је.

image
VV inauguration
banner