Русија

МСП Русије осудило предају скитског злата Кијеву: Нелегитимно и неморално

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова упозорава да би скитско злато могло бити изгубљено будући да је предато украјинској страни
МСП Русије осудило предају скитског злата Кијеву: Нелегитимно и неморалноwww.globallookpress.com © Zamir Usmanov

Министарство спољних послова Русије осудило је данас предају скитског злата Украјини и оценило да је тај поступак неморалан, али и нелегитиман чин чак и када се ради о музејским разменама.

"Хаг је нанео осетан удар културно-историјском наслеђу Кримског полуострва", прокоментарисала је портпаролка министарства Марија Захарова и довела у питање непристрасност и независност судског система Холандије након одлуке суда у Амстердаму да скитско злато треба да буде предато Кијеву.

"Постоје сви разлози да се верује да је реч о крађи, иза које притом стоје саме кијевске власти. Видимо како се информације о уметничким предметима извезеним из Украјине појављују на интернету, на аукцијама, на друштвеним мрежама. Тако да постоји сумња да би кримски артефакти могли да буду изгубљени. У овом случају одговорност ће сносити и Холандија", поручила је Захарова.

Скитско злато, подсетимо, представља велику скупину културних добара, који су последњих дана стигли у Кијев, а који су у Холандију претходно доспели из музеја на Криму. Пошто су експонати били предати амстердамском музеју у фебруару 2014. године, у тренутку када је Крим још био део Украјине, након припајања овог полуострва Русији Холандија није знала коме да врати скитско злато - Украјини или Русији.

Ипак, суд у Амстердаму је 2016. одлучио да скитско злато треба да буде враћено Украјини.

У питању је 565 предмета тежине 2.694 килограма. Међу њима су и античке скулптуре, скитски и сарматски накит и кинеске лакиране кутије старе 2.000 година.

image