Русија

Украјинска војска током офанзиве изгубила више територије него што је освојила

Како се наводи на украјинском порталу, када се сумирају резултати из прошле године може се закључити да је украјинска војска изгубила више територије него што је успела да заузме
Украјинска војска током офанзиве изгубила више територије него што је освојилаGetty © Chris McGrath

Руска војска која је већи део протекле године провела у дефанзиви, ослободила је више територије него што су украјинске снаге, које су током лета и јесени извеле дуго најављивану, а како се касније испоставило неуспешну офанзиву, заузеле.

Да су руске јединице ослободиле више територије, признао је и украјински портал "Дип стејт", који се од почетка СВО бави анализом сукоба и путем интерактивне мапе прати његов ток из дана у дан.

Како се наводи на украјинском порталу, када се сумирају резултати из прошле године може се закључити да је украјинска војска изгубила више територије него што је успела да заузме. Према њиховим прорачунима, украјинске трупе су у 2023. године заузеле 317 квадратних километара, док су са друге стране руске јединице ослободиле 574 квадратна километра територије.

"Дип стејт" преноси да су током "украјинског напредовања дуж целе линије фронта", руске снаге спроводиле активну одбрану и на тај начин "заузимале додатну територију".

Украјински портал наводи и да су највећи територијални губици њихових снага у 2023. години забележени у биткама за Соледар и Артјомовск. Поред тога, руска војска ослободила је велики део територија уз реку Жеребјец, околини Авдејевке, приликом ослобађања Марјинке, као и у мањим офанзивама на Купјанском правцу.

Са друге стране, украјинске снаге су највеће напредовање оствариле на јужнодоњецком правцу и код Роботина, у Запорошкој области.

Иако за сада не постоје подаци за ову годину, познато је да су готово сви прошлогодишњи територијални добици украјинске стране поништени, јер руска војска напредује на свим деловима фронта, а нарочито код Авдејевке, Артјомовска и дуж границе Луганске и Харковске области.

image