Русија

Захарова: Није проблем у сменама украјинског војног врха, већ у нацистичкој суштини кијевских власти

Проблем је у бруталној, антинародној и антиукрајинској суштини режима након крвавог државног преврата у фебруару 2014. године у Украјини, поручила је портпарол руског Министарства спољних послова
Захарова: Није проблем у сменама украјинског војног врха, већ у нацистичкој суштини кијевских властиwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Збуњујући извештаји о смењивању званичника са највишим чиновима у украјинској војсци који су се преплитали са вестима да ипак остају на позицији, указују на панику која је захватила кијевске власти у контексту пропале контраофанзиве Оружаних снага Украјине и успешних акција руске војске на фронту, оценила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова на данашњем брифингу.

Захарова није изговорила имена главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, команданта копнених снага Украјине генерала Александра Сирског ируководиоца главне управе војно-обавештајне службе Украјине Кирила Буданова око којих се у Кијеву последњих дана подигла прашина и створила тотална конфузија

Ипак, поручила је да није проблем у сменама украјинског војног врха, већ у сменама нацистичких режима у Украјини од 2014. године.

Последњих дана из различитих извора стизале су вести да је Залужни смењен, а потом је уследило и демантовање тих информација. Последњу вест с тим у вези објавио је данас "Вашингтон пост" тврдећи да је украјински председник Владимир Зеленски, на састанку у понедељак главнокомандујућем Оружаних снага Украјине  рекао да је смењен.

"Није проблем у смењивању овог или оног лика у отрцаној униформи или мајици војничке боје. Проблем је у нацистичкој, бруталној, антинародној и антиукрајинској суштини режима који су се смењивали један после другог након крвавог државног преврата у фебруару 2014. године", поручила је Захарова.

Проблем је власт која свуда лови своје грађане због присилне мобилизације и шаље их у сигурну смрт због интереса кијевског режима и његових западних господара, нагласила је.

Власти у Кијеву нису способне да обезбеде живот и добробит, не само сопственим грађанима на територијама које још контролишу, већ то не могу да гарантују ни заробљеним украјинским војницима који су се из Русије враћали у отаџбину, оценила је.

Русија је сигурна да ће украјински народ пре или касније такву владу да примора на оставку, а кијевску елиту да обустави своју злочиначку политику.

"Док се то не деси, задаци Специјалне војне операције остају актуелни – денацификација и демилитаризација Украјине и елиминисање претњи које долазе са њене територије", поручила је.

image