Русија

Молдавија позива Русију да не отвара бирачка места у Придњестровљу

Москва се раније обратила Молдавији са захтевом да отвори бирачка места за гласање током председничких избора на шта је молдавска страна одговорила да проучава ово питање и да ће одговорити у "разумном временском року"
Молдавија позива Русију да не отвара бирачка места у ПридњестровљуGetty © Oleg Nikishin

Кишињев прети да би могао да предузме "одређене мере", у случају да Москва отвори бирачка места на територији непризнатог Придњестровља за време председничких избора, изјавио је председник парламента Молдавије и лидер владајуће партије Игор Гросу, преноси канал Џорнал ТВ.

"Не можемо забранити страним држављанима да гласају у амбасадама својих земаља. Али, отварање бирачких места на левој обали Дњестра или у другим насељеним местима, а посебно на неконтролисаним, сепаратистичким територијама, је погрешно и незаконито", поручио је Гросу.

Русија је раније отварала бирачка места у Придњестровљу, казао је Гросу. Иако се то десило пре актуелне власти, он тврди да је било незаконито.

Истакао је да молдавске власти могу да ураде нешто, ако Русија отвори бирачка места у Придњестровљу без сагласности молдавских власти.

Није желео да открива детаље, али је напоменуо да Кишињев проучава могуће мере како би забранила такву ситуацију.

Москва се раније обратила Молдавији са захтевом да отвори бирачка места за гласање током председничких избора на шта је молдавска страна одговорила да проучава ово питање и да ће одговорити Москви у "разумном временском року".

Претходни председнички избори у Русији одржани су у марту 2018. године. Тада је отворено 27 бирачких места у Молдавији, од којих су само три на територији коју контролише Кишињев, а још 24 у Придњестровљу, где живи више од 200.000 руских држављана.

Савет Федерације заказао је председничке изборе за 17. март 2024. године. Гласање ће трајати три дана: 15, 16. и 17. марта.

Чак 60 одсто становника Придњестровља чине Руси и Украјинци. Придњестровље је тражило отцепљење од Молдавије и пре распада СССР-а, плашећи се да ће се Кишињев придружити Румунији на трагу национализма. Године 1992, након неуспелог покушаја молдавских власти да силом реше проблем, Придњестровље је практично постао територија коју не контролише Кишињев.

image
VV inauguration
banner