Русија

Захарова: Како то улазак Руса у Молдавију угрожава ментално здравље ваших становника?

Русија никада није представљала претњу пријатељском молдавском народу, који то види и разуме, истакла је руска званичница и додала да управо због тога Западу не полази за руком да Молдавију претвори у антируску одскочну даску по узору на Украјину и балтичке државе
Захарова: Како то улазак Руса у Молдавију угрожава ментално здравље ваших становника?Getty © Andreea Campeanu

Русија наставља да прати развој ситуације у Молдавији и жали што републичке власти и даље тврдоглаво следе непријатељску антируску политику, која поприма све напетије облике, указала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу.

Званични Кишињев наставља да сузбија слободу говора и било какав наратив који није у складу са њиховим, навела је Захарова.

Власти у Молдавије, иако од краја 2023. године није на снази ванредно стање, никако да укину одлуку Комисије за ванредне ситуације да забрани емитовање телевизијских канала на руском језику, чије су дозволе одузете у периоду од 2022. до 2023. године, приметила је Захарова.

Влада Молдавије покушала је ово да оправда и позове се на "бригу о менталном здрављу" гледалаца, али изгледа да проблеме са главом имају сами аутори овакве пропаганде, казала је она.

Забринутост молдавских власти се огледа у томе што свакодневно, без доказа, оптужују Русију, пуштају на провладиним каналима лажи са наводно "независних" западних и украјинских канала о Специјалној војној операцији и шире пропаганду неолибералних вредности.

Вероватно из исте те бриге, молдавске власти уништавају пословне, хуманитарне и људске односе Молдаваца и Руса, навела је она.

"То се манифестује у системској дискриминацији руских држављана у Молдавији, које малтретирају, претресају како би их понизили, а често им неосновано не дозвољавају да пређу границу", навела је она.

Породице су често раздвојене, мајкама и деци је дозвољено да се врате у Молдавију, али је очевима и мужевима забрањен улазак у земљу, наставила је она.

Молдавске власти дефинитивно сматрају да слободан улазак руских држављана у њихову земљу, чак и оних који тамо стално бораве, представља претњу по "ментално здравље" њених становника, рекла је Захарова.

Истовремено, већина становника Молдавије се не слаже са политиком власти, потврдила је Захарова, позивајући се на истраживања јавног мњења.

"Русија никада није представљала претњу пријатељском молдавском народу, који то види и разуме. Управо због тога је сваки покушај Запада да Молдавију претвори у антируску одскочну даску по узору на Украјину и балтичке државе осуђен на пропаст", закључила је руска званичница.

image