Русија

Ништа од СВИФТ-а: Турска би да пређе на руски систем плаћања

Турски стручњаци из банкарског сектора анализирају руски аналог систему плаћања, с обзиром да стране банке одбијају да турским извозницима прихвате трансфере новца из Русије
Ништа од СВИФТ-а: Турска би да пређе на руски систем плаћањаGetty © BestTravelPhotography

Турски стручњаци проучавају руски аналог финансијском систему за плаћање СВИФТ, рекао је извор у турском банкарском сектору са жељом да остане анониман.

"Тренутно га проучавамо. Колико знамо, већ постоје земље са којима Русија обавља финансијске трансакције користећи овај систем. То значи да га је могуће примењивати", рекао је он.

Потребна је детаљна анализа стручњака са обе стране како би се избегле грешке, и стручњаци раде на томе, додао је.

Стране банке од 1. јануара одбијају да прихвате трансфере новца из Русије турским извозницима. "Проблем је делимично повезан са притиском САД на Турску у вези са санкцијама", додао је извор. Турско министарство трговине ради на решавању тог проблема, Москва води дијалог са Анкаром.

До пре неколико година, СВИФТ је био главни систем за обраду плаћања – преко њега су се одвијале скоро све банкарске трансакције у свету. Али 2014. године, када је Запад први пут запретио да ће искључити Москву из система, велике земље су почеле да стварају алтернативе.

Русија је покренула сопствени систем за пренос финансијских средстава, а Кина нуди систем међубанкарског плаћања ЦИПС. Индија такође има свој систем за трансфере.

Како је средином јануара рекла шеф Централне банке Русије Елвира Набиулина, на руски систем се већ прикључило 159 страних ентитета из 20 земаља.

image
VV inauguration
banner