Економија

Енергетске берзе ЕУ упозориле: Ограничење цене гаса може имати супротан ефекат

План Европске комисије за ограничење цена гаса може довести до "неопозивих негативних последица" које ће трајати и после текуће кризе, указује Асоцијација еврпских енергетских берзи
Енергетске берзе ЕУ упозориле: Ограничење цене гаса може имати супротан ефекатwww.globallookpress.com © Marcus Brandt/dpa

Водеће европске енергетске берзе упозориле су да могуће ограничење цена природног гаса представља озбиљну претњу по сигурност снабдевања тим енергентом и финансијску стабилност Европе.

Механизми за ограничење референтних цена гаса који Европска комисија намерава да предложи ове недеље имаће "потенцијално неопозиве негативне последице" по енергетска тржишта у региону које ће трајати и након текуће кризе, указује "Асоцијација европских енергетских берзи" ("Еуропекс") у заједничком саопштењу, а преноси "Блумберг".

Иако Европска комисија још није открила како би механизам ограничавања цена природног гаса функционисао, "Еуропекс" оцењује да тај план не узима у обзир ризик од окретања потрошача ка приватном, ванберзанском тржишту, за које се наводи да има мању транспарентност цена и повлачи већи ризик од неизвршења обавеза, и да ће "значајно" повећати депозите и залоге при куповини гаса.

Један од механизама који подразумева план ЕК активира се када цене гаса на берзи достигну одређену висину и не спуштају се одређен број недеља. У том случају, поруџбине које су примљене по вишој цени пре активирања механизма неће бити остварене.

"Бринемо да ће овај предлог имати супротан ефекат и да ће довести до мање сигурности снабдевања гасом", рекао је главни стратег енергетске берзе "Јуропиан енерџи ексчејнџ АГ" Тобијас Паулун.

"Било оштро или благо, ограничење спутава учеснике на тржишту да остваре размену по цени коју обе стране сматрају прихватљивом", додао је он.

Уместо трговања на берзи, произвођачи и потрошачи могли би да се окрену директним трансакцијама, али и то може довести до значајних притисака на цену гаса и потенцијално угрозити безбедност снабдевања, оцењује "Еуропекс".

ЕУ је обећала заштитне мере које би суспендовале механизме ограничења уколико они произведу ризик за сигурност снабдевања, али Паулун сматра да те мере никад не би биле довољно брзо имплементиране да спрече ризике.

Ни чланице ЕУ нису усаглашене

Извршна власт ЕУ планира да предложи уредбу за ограничавање цена гаса пре кључног састанка министара енергетике 24. новембра.

Међутим, Константна неслагања између лидера 27 чланица ЕУ највероватније ће довести до тога да министри енергетике Уније не одобре ограничење цене на предстојећем састанку, претходно су указали медији.

Отпор увођењу ограничења пружа моћан табор предвођен Немачком, највећом економијом у блоку, која тврди да би таква одлука могла да одбије добављаче, као и да угрози подстицаје за смањење потрошње гаса.

image
VV inauguration
banner