Русија

Руски амбасадор у САД: Вашингтон и трабанти само погоршавају ситуацију

Америка одбија да разуме кључне захтеве Москве, а уместо тога наоружава кијевске марионете
Руски амбасадор у САД: Вашингтон и трабанти само погоршавају ситуацију© Justin Sullivan/Getty Images

Одбијајући да разумеју захтеве Москве и настављајући да наоружавају Украјину, САД и њихови савезници само погоршавају сукоб, каже руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Москва је, како је истакао Антонов у разговору за "Њузвик", упорна да у једном тренутку постигне мировни споразум са Кијевом, упркос отпору Запада, који је "учинио све да Украјини одузме независност и претвори је у антируски мостобран".

"Уместо да чује и разуме кључне захтеве Русије, а то су денацификација и демилитаризација украјинских насилника, као и одбацивање русофобије и НАТО планова Кијева – Вашингтон и његови сателити само погоршавају ствари", нагласио је руски амбасадор.

САД и ЕУ, како он истиче "пребацују оружје својим марионетама у Кијеву називајући то 'добром инвестицијом'".

"Они затварају очи пред еклатантним злочинима својих 'клијената', који користе смртоносну опрему за чињење ратних злочина и терористичких аката против јавне инфраструктуре, цивила, па чак и сопствених војника", додао је амбасадор, алудирајући, између осталог на обарање руског транспортног авиона Ил-76 са 65 украјинских заробљеника прошлог месеца.

Према речима Антонова, Русија "и даље не одустаје од дијалога" о Украјини упркос томе што добија само "неприхватљиве" предлоге од Кијева и његових западних присталица.

"Инсистирају да не постоје алтернативе бесмисленој и једностраној 'формули Зеленског', иако не узимају у обзир позицију Русије и занемарују аспирације Глобалног Југа, које неоколонизатори покушавају да обману и цинично користе", рекао је он.

Такозвана "формула мира", коју украјински председник Владимир Зеленски промовише од 2022. године, позива Русију да се повуче са свих територија на које полаже Кијев, да Москва плати репарације и да се формира трибунал за ратне злочине.

Да би се пронашло дипломатско решење у Украјини, САД и њихови савезници би морали да промене курс у односу према Русији, инсистира је амбасадор.

"Нема изгледа да се са нашом земљом разговара са позиције силе и санкционог притиска. Што пре Америка то схвати, пре ће свет имати прилику да се врати на стабилан, одржив и предвидљив пут развоја", рекао је Антонов .

image