Русија

Москва: Америка крајње олако звецка нуклеарним оружјем, изгубила додир с реалношћу

Вашингтон и његов "незаситни војно-индустријски комплекс" имају директне користи од крвопролића у Украјини, истиче руски амбасадор у САД
Москва: Америка крајње олако звецка нуклеарним оружјем, изгубила додир с реалношћуGetty © Photo by Justin Sullivan

Сједињене Америчке Државе су изгубиле додир са реалношћу, дрзнуле су се да говоре о вероватноћи директног војног сукоба са Русијом, упозорава руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Према његовим речима, такве "хорор приче" се пласирају да би се пореским обвезницима и трезвеним политичким снагама оправдали баснословни трошкови "обуздавања" Руске Федерације.

У покушају да "долију уље" на ватру у украјинском сукобу, САД крајње олако говоре о могућности директног сукоба америчких и руских оружаних – "оваква провокативна реторика је неприхватљива за одговорну нуклеарну силу", наглашава Антонов.

Вашингтон и његов "незаситни војно-индустријски комплекс" су директни корисници крвопролића у Украјини, а то потврђује још један пакет помоћи САД за "луде неонацисте у Кијеву", додаје он у саопштењу амбасаде.

Антонов позива америчке власти да се "опамете и престану да праве хаос широм света у покушају да спасу америчку хегемонију од пада.

Амерички председник Џозеф Бајден је раније ове недеље рекао да Русија наводно планира да нападне НАТО земље након што победи у сукобу у Украјини. Постоји велика вероватноћа да ће америчка војска учествовати у конфронтацији са руским трупама ако победе у СВО, оценио је раније координатор Беле куће за стратешке комуникације Џон Кирби.

Русија је више пута истицала да не представља претњу ниједној од земаља НАТО блока, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе. Истовремено, остаје отворена за дијалог, али на равноправној основи, а Запад мора да престане са милитаризацијом континента.

image
VV inauguration
banner