Русија

Володин: Путин вратио Русији рибу коју су 68 година ловили Енглези

Државна дума је усвојила закон о раскидању споразума са Великом Британијом који је омогућавао енглеским бродовима да скупљају улов из русих вода Баренцовог мора
Володин: Путин вратио Русији рибу коју су 68 година ловили ЕнглезиGetty © Carl D. Walsh/Portland Portland Press Herald

На иницијативу председника Владимира Путина, Русији је враћена риба коју су ловили Британци на основу споразума из 1956. године који им је омогућавао да скупљају улов из руских вода Баренцовог мора, указао је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

Државна дума је усвојила Закон о раскидању споразума са Великом Британијом, према којем су бродови из ове земље имали овлашћења и права за риболов, с тим да исто правило није важило за руске рибаре, те споразум није донео никакву корист руској страни, појаснио је заменик начелника руског Министарства пољопривреде Максим Увајдов. 

"Вратио нам је нашу рибу коју су је бескрупулозни Британци јели 68 година. Увели су нам санкције, а 40 одсто њихове исхране, њихов рибљи мени чини наш бакалар. Ето им сад, нек смршају. Нек се опамете", поручио је Володин.

Према његовим речима, управо риба из руског дела Баренцовог мора укључујући бакалар и вахњу чини 40 посто исхране Британаца.

На основу усвојеног закона који су Думи на разматрање поднели Министарство спољних послова и Министарство пољопривреде, једно од омиљених британских јела, риба и помфрит, постаје угрожено.

Претходно је влада Русије одобрила поништавање споразума.

Британским пловилима било је дозвољено да скупљају улов у водама Баренцовог мора и то протеклих скоро 70 година – чак и на врхунцу Хладног рата.

Огромне количине бакалара и вахње, које се продају у продавницама широм Велике Британије, традиционално су стизали из ових вода. Према подацима британског рибарства, само прошле године у Баренцовом мору ухваћено је 566.784 тона бакалара, пренео је "Дејли мејл".

Међутим, што су уловили, уловили су.

image
VV inauguration
banner