Русија

Володин упозорио Макрона: Западне трупе ће завршити као Наполеонова армија

Пре него што да такве изјаве, било би у реду да се Eмануел Макрон сети како се то завршило за Наполеона и његове војнике, којих је више од 600.000 остало на нашој земљи
Володин упозорио Макрона: Западне трупе ће завршити као Наполеонова армија© Hulton Archive/Getty Images

Поводом изјаве француског председника Емануела Макрона којом се најављује могућност слања НАТО војника у Украјину, оштро је одреаговаоп редседавајући Државне думе, доњег дома руског парламента и близак Путинов савезник Вјачеслав упозоривши француског лидера да ће све трупе које би послао у Украјину дочекао исти суморни крај као и Велику армију Наполеона Бонапарте чија се инвазија на Русију 1812. завршила смрћу 600.000 војника.

"Да би одржао своју личну моћ, Макрон није могао да смисли ништа боље него да започне трећи светски рат. Његове иницијативе постају опасне за грађане Француске. Пре него што да такве изјаве, било би у реду да се Макрон сети како се то завршило за Наполеона и његове војнике, којих је више од 600.000 остало да лежи у нашој земљи", написао је Володин на друштвеним мрежама.

Наполеонова инвазија на Русију 1812. у почетку је брзо напредовала, до Москве. Али руска тактика је натерала француску Велику армију на дуго повлачење и стотине хиљада жртава од последица болести, глади и хладноће.

Mакрон је у понедељак изјавио да "није искључено" слање западних војника у Украјину, иако је упозорио да у овој фази нема консензуса.

Његови коментари навели су низ других западних земаља, укључујући Сједињене Државе и Британију, да кажу да немају такве планове, док је Кремљ упозорио да би сукоб између Русије и војног савеза НАТО-а предвођеног САД био неизбежан ако би европске чланице НАТО-а послале трупе за борбу у Украјини.

Међутим, Макронову изјаву поздравили су изван Русије, посебно у источној Европи.

image