Русија

Кремљ: Ако Запад пошаље трупе у Украјину, сукоб НАТО-а и Русије је неизбежан

Земље НАТО-а морају и да процене последице таквих акција и да тога буду свесне, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући изјаву француског председника Емануела Макрона да се не може искључити могућност слања снага у Украјину
Кремљ: Ако Запад пошаље трупе у Украјину, сукоб НАТО-а и Русије је неизбежан© Alexander Legky/Global Look Press

Директан војни сукоб НАТО-а и Руске Федерације биће неизбежан ако западне трупе буду послате у Украјину, упозорио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући изјаву француског председника Емануела Макрона да се не може искључити могућност слања снага у Украјину како Русија не би добила рат.

"У том случају не треба да говоримо о вероватноћи, већ о неизбежности. Земље НАТО-а морају и да процене последице таквих акција и да тога буду свесне. Треба и поставити питање да ли то одговара њиховим интересима, и што је најважније, интересима грађана њихових земаља", поручио је Песков.

Раније је Макрон рекао да се ЕУ сложила да створи "девету коалицију за дубоке ударе" – снабдевајући Украјину ракетама средњег и великог домета. 

Он је такође рекао да ће Француска учинити све да спречи Русију да "победи у овом рату", као и да су лидери западних земаља разговарали о могућности слања трупа у Украјину, али још није постигнут консензус.

image