Русија

Путин: Русија је данас највећа привреда Европе и пета у свету

Како је дефинисано у Уставу, лидер државе се обраћа Федералној скупштини једном годишње и информише о ситуацији у земљи, главним правцима унутрашње и спољне политике државе
Путин: Русија је данас највећа привреда Европе и пета у свету© Сергей Гунеев/РИА Новости

Свако обраћање Федералној скупштини је поглед у будућност, изјавио је руски председник Владимир Путин.

"Земља се суочава са великим изазовима који се могу превазићи само заједно. Заједно све можемо. Управо тако смо, не само одбили глобалну епидемију, а и данас када наша земља брани свој суверенитет и безбедност и штити људе у Донбасу и Новорусији", казао је Путин.

Председник Русије Владимир Путин се обраћа Федералној скупштини, 19. пут као лидер државе.

Како је дефинисано у Уставу, лидер државе се обраћа Федералној скупштини једном годишње и информише о ситуацији у земљи, главним правцима унутрашње и спољне политике државе.

Говор је саветодавне природе и не представља правни акт, иако је последњих година стекао карактер законодавне иницијативе и садржи конкретне налоге шефа државе Влади.

Обраћању председника, по правилу, присуствују чланови Савета Федерације, посланици Државне думе, министри и други чланови Владе земље, представници Уставног и Врховног суда, губернатори региона, верски поглавари, главни уредници највећих медија, јавне личности. Ове године догађају присуствују и учесници Специјалне војне операције у Донбасу.

Обраћање председника могли сте да пратите уживо у нашем блогу.

  • 29. феб 2024 • 12:18

    12:18

    Драги грађани, ми смо једна велика породица. Заједно ћемо урадити све као што планирамо и маштамо. Верујем у победу Русије, поручио је руски председник.

  • 12:17

    Ветерани Специјалне војне операције добиће унапређење у Оружаним снагама Русије, рекао је Путин.

    "Од 1. марта ветерани, војници и официри СВО моћи ће да се пријаве за учешће у новом кадровском програму 'Време хероја'", истакао је. 

  • 12:14

    Суверенитет треба доказивати сваког дана. Ради се само о нашој одговорности, јер будућност Русије и отаџбину наших предака морамо да оставимо јаку за наредна поколења, поручио је Путин.

  • 12:12

    Истинска елита су они који служе Русији, радници, војници, који су се показали на делу и били одани Русији, навео је Путин.

    "Елита су они који служе Русији, а не они који су пунили џепове 1990-их", истакао је. 

  • 12:06

    Сви учесници стали су у одбрану Русије. Гледам те храбре људе, понекад сасвим младе, могу рећи да ми је срце пуно због тих људи. Они се сигурно неће повући, неће побећи и издати.

    Они треба да се нађе на водећим положајима у државним компанијама, локалној самоуправи и бизнису.

    Такви истински хероји су понекад уздржани и скромни и не хвале се својим успесима, али управо такви људи треба да избију у први план. Њима треба да се повери будућност Русије.

  • 12:04

    Почевши од 2021. године, у Русији се обнавља више шума него што се сече, указао је Путин и предложио повећање плата специјалистима који раде у шумарству, метеорологији и заштити животне средине.

  • 12:01

    Влада има задатак да реконструише најмање 75 аеродрома, то је више од трећине, напоменуо је Путин, и додао да ће то бити финансирано директно из буџета.

  • 11:58

    Руска Федерација ће издвојити 150 милијарди рубаља за унапређење јавног превоза, рекао је Путин.

    Према његовим речима, биће издвојено додатних 66 милијарди рубаља за куповину школских аутобуса, и нагласио да опрема мора бити руска.

  • 11:56

    Камчатка и низ других региона биће прикључени на гас коришћењем течног природног гаса, изјавио је Путин.

    Више од 4,5 билиона рубаља биће издвојено до 2030. године за модернизацију стамбено-комуналних услуга, укључујући приватна средства, најавио је председник, и дао инструкције да се прошири програм прикључење на гас објеката од социјалног значаја.

  • 11:51

    Руски председник је наложио да се прошири програм мастер планова урбаног развоја који би требало да обухвати више од 2.000 насеља на територију Русије, укључујући и мања села и вароши.

image