Русија

Симоњан, Вован и Лексус о ВИ: Како се одбранити од лажи и зашто Запад блокира истину

Главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан и руски пранкери Вован и Лексус говорили су о постистини, снимку немачких војника који планирају напад на Кримски мост, Минским споразумима, блокирању налога и страним платформама
Симоњан, Вован и Лексус о ВИ: Како се одбранити од лажи и зашто Запад блокира истинуwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Вештачка интелигенција (ВИ) је толико напредовала да ускоро нећемо моћи да будемо сигурни да ли преко телефона разговарамо заиста са неким кога знамо или је то његов двојник, проучила је главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан на предавању "Фејк, дипфејк, неуромреже: изазови, могућности нових технологија", коме присуствују и чувени пранкери Вован и Лексус.

Ипак, ову технологију могу да искористе лоши људи, а то може да доведе до праве катаклизме, оценила је она и указала на снимак РТ редакције у ком вештачка интелигенција мења глас америчког председника Џозефа Бајдена.

"Русија има четири савезника – војску, флоту и Вована и Лексуса. Одавно сте заслужили да добијете орден", нашалила се главна уредница РТ.

Лексус је потврдио да они у својим пранковима у којим раскринкавају светске званичнике нису користили дипфејк и неуронске мреже, већ су радили "традиционално".

"Живимо у епохи постистине када људи, посебно они наивни, не могу да распознају шта је лаж а шта је истина. Ми смо против лажи и против ње се боримо, као и против ширења дезинформација међу елитом", оценио је руски пранкер.

Пранкери покушавају да открију људима да они који говоре да НАТО није обећао Русији да неће да се шири према истоку не говоре истину.

То се показало и у случају Минских споразума, јер управо су у разговору са Вованом и Лексусом бивша немачка канцеларка Ангела Меркел и бивши француски председник Оланд Франсоа признали да им никада није био план да испуне те мировне споразуме.

"Главна ствар је не само да се разоткрије лаж, већ и да се одабере добар начин да се та истина пренесе јавности. Јер некада лажи могу имати више прегледа. У будућности неће бити важно шта је истина већ колико је људи обратило пажњу на неку објаву на друштвеним мрежама", рекао је Лексус.

Добар пример за то је, како је руски панкер навео, снимак разговора намачких официра у ком се чује да отворено планирају напад на Кримски мост који се на друштвеним мрежама блокира, иако није фејк.

Снимак истакнутих званичника Бундесвера који су припремали напад на Кримски мост је открио врло опасну ствар и нешто што је у супротности са оним што се прича на Западу, додао је руски пранкер.

Лексус је подсетио да је на њихов разговор са министром одбране Велике Британије Беном Воалсом, који је, мислећи да разговара са украјинским премијером Денисом Шмигалом, отворено признао да Лондон планирала нуклеарни програм за Украјину и том приликом је открио све детаље снабдевања Кијева оружјем.

Након тога је британско Министарство одбране тражило да се канал руских пранкера на Јутубу блокира, подсетио је Лексус.

"Данас се блокира истина", закључио је и нагласио да је њихов циљ да шире истину у друге земље јер ће се у будућности битка водити за подацима.

"Западна пропаганда против Русије и Кине или Ирана је свугде, иако је суптилна, на њу се троше милијарде. Чим се разоткрије непријатна истина одмах се ради на томе да се она сузбије на друштвеним мрежама. То је велика црвена застава. Морамо да се запитамо шта је онда истина", нагласио је Лексус.

Ако вам неко каже да не треба да гледате РТ, онда баш то треба да урадите, поручио је једини амерички новинар који ради и живи у Москви и који покушава да одатле шири истину, како је себе представио Чеј Боуз.

Посао новинара је суштински веома одговоран, рекла је Симоњан и оценила да није оправдано објављивати дипфејк, без обзира на циљ.

Све стране платформе су оружје оном које имају Американци у својим базама, додала је Симоњан.

"Није требало да допустимо продор западних друштвених мрежа, оних које нису руске. То нас је довело до тога да је велики број данашње деце васпитао Јутјуб или Тикоток", нагласила је она.

image