Русија

Медведев у Сочију: Русији није потребна туђа земља, али се неће одрећи своје

Акције Русије су биле изнуђене мере због русофобне политике Колективног запада и Украјине, односно бандеровског режима, поручио је бивши руски председник
Медведев у Сочију: Русији није потребна туђа земља, али се неће одрећи своје© РТ Балкан

Постојање стратешких граница ван својих географских граница не значи да нека држава жели да уђе у рат са својим суседима, а оно што се дешава у Украјини је посебан случај и не ради се о ширењу граница Руске Федерације, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев на маратону "Знање. Прво" у оквиру Светског фестивала младих у Сочију.

"Противници Русије треба да схвате да Руској Федерацији није потребна туђа земља, али се неће одрећи своје. Наше акције су биле изнуђене мере због русофобне политике Колективног запада и Украјине, односно бандеровског режима. Колективни Запад мора да схвати да савремени свет не подразумева колонијални поредак", казао је Медведев и цитирао руског председника да се "границе Русије нигде не завршавају".

Додао је да је свет постао знатно комплекснији него пре, али и разумнији, и да се заснива на принципу равноправности, а не на принципу силе.

"Колективни Запад је толико навикао на своје маничне индикације о руској претњи да је постао одвратна константа англосаксонског света, али време је да науче: савремени свет није колонијални поредак. Ако Запад и даље сматра тај приступ јединим 'прихватљивим моделом' постојања међународних односа, мораће ће у одређеном периоду да научи да су његове идеје застареле", нагласио је.

Медведев је подсетио да је један од бивших лидера Украјине рекао да "Украјина није Русија", оценивши да тај концепт треба да нестане заувек.

"Украјина је, наравно, Русија, упркос изјавама украјинских политичара.Покушаји игнорисања руског јавног мњења такође треба да потону у заборав. Сви руски противници треба да заувек схвате да територије на обе обале Дњепра су саставни део руских стратешких, историјских граница, због чега су сви покушаји да се оне насилно промене осуђени на пропаст", поручио је.

Према његовим речима, Русија данас испуњава специјалну, судбоносну мисију у глобалном свету и нема сумње да ће та мисија бити испуњена.

Запад настоји да завади Русију са њеним суседима

Медведев је додао Запад свим силама покушава да створи услове за неповерење између Руске Федерације и њених суседа.

"Заједно са нашим суседима, ми смо унутар заједничког културног и вредносног простора, за чију заштиту смо отворено и животно заинтересовани. Стога наше партнерство не доживљавамо као нешто наметнуто, већ напротив, као нешто драго што на посебан начин одјекује у нашем срцу. Управо су наши непријатељи ту стратешку сферу учинили својом главном метом", указао је.

Он је нагласио да Америка и њени сателити покушавају да прошире своје стратешке границе на скоро све регионе света, под изговором ширења демократије, подстичу ратове по целој планети, а да је циљ да зараде још више новца.

"Формула мира" Зеленског потребна за добијање више оружја

"Формула за мир" украјинског председника Владимира Зеленског и друге идеје актуелне украјинске владе заправо нису потребне за мир, већ за добијање више оружја, оценио је Медведев.

Заменик председника Савета безбедности Русије назвао је украјинског председника "глумцем у хумористичној серији", указујући на његово учешће у стварању "неонацистичког режима".

"Заузимање Украјине од стране Запада назива се ослобођењем од руске диктатуре, а наметање и подршка неонацистичком режиму, који је створио тај глумац се зове подршка демократији и слободи. И обрнуто, наши напори да очувамо сверуски простор представљају се као руска интервенција и окупација", истакао је Медведев.

Према његовим речима, садашња Украјина је деструктивна првенствено за сопствене грађане, а у тим условима народ Украјине је предодређен за "улогу робова или потрошног материјала".

"Свакако ћемо Специјалну војну операцију довести до њеног логичног краја. До коначне победе, до предаје неонациста", јасно је поручио Медведев.

image