Русија

Шеф ИАЕА: Акцидент у највећој европској нуклеарној електрани и даље могућ

Председник Русије Владимир Путин угостио је шефа ИАЕА Рафаела Гросија у Сочију
Шеф ИАЕА: Акцидент у највећој европској нуклеарној електрани и даље могућGetty © Anadolu / Contributor

Шанса за нуклеарну несрећу у електрани Запорожје постоји све док траје сукоб у Украјини, рекао је шеф ИАЕА Рафаел Гроси за РТ.

Гроси, кога је у Сочију угостио руски председник Владимир Путин, каже да је ситуација у самој електрани сада мирна, за разлику од почетка сукоба када је објекат претрпео "директне поготке", али је упозорио да би услови у фабрици могли да се промене у сваком тренутку због активних борби у њеној релативној близини.

Упитан да ли је упозорио украјинског председника Владимира Зеленског о "потенцијалним последицама" напада на фабрику, Гроси је одговорио да остаје у контакту са свим странама у сукобу.

"Мислим да су сви свесни шта је овде у питању. Моја функција овде је да стално скрећем пажњу свима на оно што је у опасности. У ратној ситуацији може се догодити неочекивано. Уверавам вас да сам врло јасан када разговарам са свима о овоме. Дакле, уверен сам да нас чују", рекао је он.

Гроси је данас посетио Русију, где се састао и са шефом руске агенције за нуклеарну енергију "Росатом", Алексејем Лихачовим.

Након билатералних разговора, двојицу званичника угостио је руски председник Владимир Путин у јужном летовалишту Сочију. Дискусија се вртела око ситуације у највећој европској нуклеарној електрани Запорожје, али и око "других глобалних изазова неширења" нуклеарног оружја, рекао је Гроси.

image