Русија

Путин покренуо два пројекта: Нови блок за Лењинградску нуклеарку и нова брза пруга Москва-Петербург

Нова пруга ће скратити време путовања од северне престонице до Москве на два сата и 15 минута, указао је руски председник и нагласио да Русија има најбољу железницу
Путин покренуо два пројекта: Нови блок за Лењинградску нуклеарку и нова брза пруга Москва-Петербургwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин је покренуо два велика пројекта – изградњу 7. блока Лењинградске нуклеарне електране и изградњу брзе пруге од Москве до Санкт Петербурга, саопштено је из Кремља.

"Ова два објекта су веома значајна за привреду, индустрију, за изградњу нашег инфраструктурног, технолошког, енергетског потенцијала, за развој региона и побољшање квалитета живота људи", истакао је руски лидер.

Агрегат који се гради ће заменити један од постојећих блокова Лењинградске нуклеарне електране, чиме ће се повећати њен производни капацитет, указао је руски председник на свечаној церемонији путем видео везе из Новог Огарева у Московској области.

Такође, нова пруга ће скратити време путовања од Санкт Петербурга до Москве на два сата и 15 минута.

"На прошлом састанку смо се договорили да ћемо се још једном сусрести у овом саставу и констатовати да су сва питања разрађена и решена. Договорено је да на овом састанку потврдимо почетак новог великог пројекта", рекао је Путин.

Председник Русије је свима пожелео успеха у раду и захвалио на реализацији свих припремних радова који ће омогућити реализацију пројекта.

Русија има најбољу железницу, а брза пруга ће омогућити већу брзину теретних возова, додао је Путин.

Изградња брзе пруге Санкт Петербург-Москва је предвиђена пројектом Транспортне стратегије Руске Федерације до 2030. Путин је у обраћању Федералној скупштини навео да ће пруга проћи кроз град Твер и Велики Новгород.

image