Русија

Руски званичник: Прича о убијеним Иранцима на Криму је кијевска бајка за западну публику

Лидер Крима негира тврдње Кијева и Израела да су у украјинском нападу на Криму убијени ирански војни инструктори
Руски званичник: Прича о убијеним Иранцима на Криму је кијевска бајка за западну публикуwww.globallookpress.com © Aleksandr Gusev/Keystone Press Agency

Лидер Крима Сергеј Аксјонов одбацио је тврдње Кијева да су ирански војни инструктори погинули у украјинском нападу на руско полуострво док су помагали московским снагама да управљају дроновима.

Изјаве секретара украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Алексеја Данилова у којима се тврди да се то догодило су "изузетна бесмислица", објавио је Аксјонов на Телеграму.

"Такве бајке које долазе из Кијева највероватније су намењене западној публици која их радо слуша" , нагласио је Аксјонов додајући да "што се више буде климала столица под кијевским режимом, то ће њихове приче постајати фантастичније".

Израелски медији су у октобру објавили да су војни инструктори из Ирана убијени у украјинском нападу на Криму. Техеран је, наводно, те стручњаке послао на полуострво како би руске трупе обучили за управљање дроновима иранске производње.

Украјински секретар Данилов је у недавном интервјуу за "Гардијан" истакао да су извештаји израелских медија тачни, али није открио када је дошло до напада нити колико је то Иранаца убијено.

"Не би требало да будеш тамо где не би требало да будеш. Они су били на нашој територији. Нисмо их позвали овде, а ако учествују у уништавању наше нације ми их морамо убити", рекао је Данилов.

Спекулације да Техеран испоручује беспилотне летелице Москви појавиле су се последњих месеци након што је Русија почела да користи дронове камиказе током војне офанзиве у Украјини.

Кијев и западни медији су тврдили да су руске беспилотне летелице Геран-2 заправо дронови иранске производње Шахед-136.

Иран је негирао да Русији даје наоружање и да шаље инструкторе у ту земљу.

Министар спољних послова Ирана Хосеин Амир-Aбдолохиан је, међутим, рекао да је Техеран испоручио Москви "мали број дронова" месецима пре избијања сукоба у Украјини.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је нагласио да сво оружје које руске трупе користе у Украјини потиче из домаћих залиха.

image