Русија

Дани одлуке за око 110 милиона бирача: Како изгледа изборни процес у Русији

Гласачи на изборима у Руској Федерацији бирају између четири председничка кандидата, изборни процес траје 100 дана и велики број људи је укључен у њега
Дани одлуке за око 110 милиона бирача: Како изгледа изборни процес у Русији© Tanjug/AP

У Русији су данас почели председнички избори који ће трајати до 17. марта, а први изборни дан се полако завршава.

Гласачи на изборима бирају између четири председничка кандидата, а то су: актуелни председник Владимир Путин, председник Либерално-демократске партије Русије Леонид Слуцки, кандидат Комунистичке партије Николај Харитонов и кандидат странке "Нови људи" Владислав Даванков.

У Русији право гласа има око 110 милиона грађана, а резултати председничких избора требало би да буду објављени најкасније до 28. марта.

Како изгледа изборни процес?

Изборни процес траје 100 дана и велики број људи је укључен у њега.

Процес се састоји од шест фаза:

1. Одређивање датума гласања

2. Регистровање гласача на месту гласања

3. Номиновање и регистровање кандидата

4. Предизборна кампања

5. Гласање и бројање гласова

6. Објављивање резултата

Бирачи могу да изаберу било који дан од ова три дана (не постоји стриктни дан када ко мора да изађе на гласање), а гласа се од 8 до 20 сати.

Такође, у Русији може да се гласа и електронским путем и функционише током читавог дана, а Јарослављ је један од првих региона који је увео гласање те врсте.

Постоји могућност гласања и од куће за оне који нису у могућности да дођу до гласачког места због здравственог стања.

Систем заштите приватности за време гласања је доста унапређен

Гласач може да гласа електронски из било ког места и овај начин гласања постао је веома популаран у Русији, јер многи раде и живе ван места где су пријављени, а држава је велика и није лако доћи из поједниних места на други крај државе.

Сваког дана, након изборног процеса, како јавља репортерка РТ Балкан, гласачки листићи се стављају у посебне кесе које се запечате.

Сваки гласачки листић има холограм и редни број, а приликом убацивања у гласачку кутију се не пресавијају.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин гласао је данас, а своје право гласа данас су искористили и министар одбране Сергеј Шојгу, портпарол Кремља Дмитриј Песков, шеф дипломатије Сергеј Лавров, као и патријарх руски Кирил.

image