Русија

Москва запретила Токију: Узвратићемо ако испоручите ракете Кијеву

Русија ће такву помоћ у даљем "пумпању" Оружаних снага Украјине оружјем сматрати саучесништвом Токија у кривичним делима Кијева, истакао је вршилац дужности директора департмана за Азију руског Министарства спољних послова Сергеј Жесткиј
Москва запретила Токију: Узвратићемо ако испоручите ракете Кијеву© Viktor Vytolsky/Epsilon/Getty Images

Русија је упозорила Јапан на последице због испоруке америчких ракета за противваздухопловне системе "патриот", које могу да се нађу у Украјини, изјавио је вршилац дужности директора департмана за Азију Министарства иностраних послова Русије Сергеј Жесткиј.

"Када је у децембру 2023. године администрација Фумиа Кишиде ублажила националне прописе о извозу војних производа, како би Америци испоручила ракете 'патриот' произведене по лиценци у Јапану, Токио је директно упозорен преко амбасадора у Москви Акире Мутоа, да не сумњамо да је крајњи корисник - кијевски режим", казао је Жесткиј.

Он је навео да ће Русија испоруку оружја Украјини сматрати саучесништвом у злочинима кијевског режима.

Осим тога, Министарство спољних послова Русије је позвало јапанског амбасадора  на разговор о ситуацији у Украјини.

Бела кућа је крајем децембра потврдила да је Токио одлучио да САД испоручи ракете, изјавивши, да ће то омогућити већу безбедност Јапана као и учвршћивање мира и стабилности у Индијско-пацифичком региону.

Јапанска амбасада је након састанка амбасадора Акира Мутоа са замеником министра спољних послова Русије Андрејем Руденком потврдила да ракете које се испоручују Вашингтону "неће бити коришћене у Украјини".

image