Свет

Пре рока: Америчке ракете стижу у Јапан годину дана раније

Јапан донео одлуку усред сталних тензија Токија са Кином и Северном Корејом
Пре рока: Америчке ракете стижу у Јапан годину дана ранијеwww.globallookpress.com © U.S. Navy/Keystone Press Agency

Јапан ће почети да купује америчке крстареће ракете "томахавк" у фискалној 2025, годину дана раније него што је планирано, изјавио је министар одбране ове државе Минору Кихара на састанку са америчким колегом Лојдом Остином у Вашингтону.

Токио је првобитно желео да купи 400 најновијих пројектила "томахавк блок В" са дометом од око 1.600 километара. Међутим, сада намерава да набави серију од 200 пројектила претходног модела, у периоду од 2025. до 2027. године.

Новији модели пројектила биће испоручени како је првобитно планирано.

"Покушаји да се силом једнострано промени статус кво не смеју се толерисати ни у једном региону, укључујући Индо-Пацифик. Морамо да ојачамо способности одвраћања и одговора наших савезничких снага", рекао је Кихара усред сталних тензија Токија са Кином и Северном Корејом.

Прошле године Токио је одлучио да опреми своју војску способностима за "контраударе", наводећи као разлог тензије са Кином и Северном Корејом.

Јапанска влада је значајно повећала трошкове за одбрану, док је владајућа Либерално-демократска партија размишљала о измени послератног пацифистичког устава како би се подигао статус Јапанских снага за самоодбрану.

Током састанка са Кихаром, Остин је поново потврдио "непоколебљиву и гвоздену" посвећеност Вашингтона да одбрани Јапан и подржао жељу Токија да унапреди своју војску, наводи Бела кућа.

Он је, такође, оптужио Кину да врши принуду.

Пекинг је, са друге стране, оптужио САД да се мешају у њихове унутрашње послове продајом оружја Тајвану и подржавањем "сепаратистичких снага" у Тајпеју. Континентална Кина, која на острво гледа као на сопствену територију, одлучно се противи било каквој страној помоћи или дипломатским везама са локалном владом.

image