Свет

Због слабљења јена, Јапан мора да смањи амбициозни план војне модернизације

Јапански премијер Фумио Кишида раније је најавио највећу модернизацију јапанских оружаних снага од краја Другог светског рата, коју је назвао "историјском прекретницом"
Због слабљења јена, Јапан мора да смањи амбициозни план војне модернизацијеGetty © Junko Kimura

Пад вредности јена примораће Јапан да смањи обим свог амбициозног пројекта улагања у модернизацију оружаних снага, који је током петогодишњег периода требало да кошта 43,5 билиона јена, преноси Ројтерс.

Од када је план представљен у децембру, јен је изгубио 10 одсто своје вредности у односу на долар, што је приморало Токио да смањи свој амбициозни план набавки за одбрану, чија цена је тада процењена на 320 милијарди долара, рекли су извори британске агенције.

Тројица неименованих јапанских званичника је рекло да ће бити умањени издаци за нове авионе почевши од 2024. године.

Када су прошлог децембра састављали план модернизације, званичници у Токију су претпостављали да ће курс износити 108 јена за долар - вредност која је последњи пут била 2021. године. 

До почетка новембра, јапанска валута је пала на 151 јена за долар. Банка Јапана је у уторак направила мали корак ка окончању деценијских монетарних подстицаја, који је довео до депресијације јена, подешавањем контроле приноса на обвезнице.

За разлику од великих компанија које послују у иностранству, јапанско министарство одбране не штити од флуктуација курса, рекао је један од владиних званичника, што значи да има мало средстава да ублажи растуће цене крстарећих ракета "томахавк" и Ф-35 стелт ловаца у јенима.

Јапански премијер Фумио Кишида је најавио највећу модернизацију јапанских оружаних снага од краја Другог светског рата, коју је назвао "историјском прекретницом".

Како се наводи у државним документима, ова потрошња би требало да припреми нацију за могући сукоб око њених удаљених острва која се протежу дуж ивице Источног кинеског мора према Тајвану.

Кишида је у децембру обећао да ће удвостручити годишње издатке за одбрану на два одсто БДП-а, потез који би државу која се последњих седам деценија одриче рата трансформисао у потенцијално трећег највећег потрошача на одбрану на свету.

Због слабљења јена, Јапан је одлучио да приоритет стави на потрошњу на напредно оружје америчке производње, као што су ракете које би могле да зауставе напредовање кинеских снага, преноси Ројтерс.

То значи мање новца за помоћне авионе и другу секундарну опрему, која се углавном производи у Јапану.

image