Русија

Медведев одговорио јапанском премијеру: Курилска острва нису спорна територија – то је Русија

Не маримо превише за осећања јапанског народ у вези са такозваним северним територијама, поручио је заменик председника Савета безбедности Русије, коментаришући изјаву Фумиа Кишиде да је "Јапан спреман да закључи мировни споразум са Русијом"
Медведев одговорио јапанском премијеру: Курилска острва нису спорна територија – то је Русијаwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Русија није против мировног споразума са Јапаном, али територијално питање око Курилских острва је заувек затворено. То није спорна територија, то је Русија, навео је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, коментаришући изјаву јапанског премијера Фумиа Кишиде да је "Јапан спреман да закључи мировни споразум са Русијом".

Он је навео да ће се Курилска острва активно развијати, а да ће истовремено расти и њихова стратешка улога, укључујући и размештање новог наоружања

"Нико није против мировног споразума уз разумевање да је територијално питање заувек затворено у складу са Уставом Русије. Не маримо превише за осећања јапанског народ у вези са такозваним северним територијама. То нису спорне територије, то је Русија", написао је Медведев на друштвеној мрежи ВКонтакт.

Медведев је додао да "сви они самураји, који су посебно тужни, могу да умру на традиционални јапански начин". 

"Направите себи сепуку. Наравно, ако имате довољно храбрости. На крају крајева, много је пријатније страствено се љубити са Американцима, потпуно бришући Хирошиму и Нагасаки из сећања", закључио је Медведев.

Претходно је јапански премијер Фумио Кишида изјавио да Јапан жели да реши територијална питања у вези са Курилским острвима и закључи мировни споразум са Русијом.

"Ситуација у јапанско-руским односима је тешка, али Јапан остаје чврсто привржен курсу који има за циљ решавање територијалног питања и закључивање мировног уговора са Русијом", казао је Кишида.

Он је нагласио да ће Јапан "наставити да одлучно промовише санкциони притисак" на Русију због ситуације у Украјини и да ће "у сарадњи са међународном заједницом наставити да подржава Кијев".

image