Русија

Објављени званични резултати председничких избора у Русији: Рекордна излазност

"Оволика излазност, број људи који је изашао на изборе – и то је показатељ демократије", саопштила је председница Централне изборне комисије Русије Ела Памфилова
Објављени званични резултати председничких избора у Русији: Рекордна излазност© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Више од 76 милиона грађана Русије гласало је на последњим председничким изборима за председника Русије Владимира Путина, изјавила је председница Централне изборне комисије Русије Ела Памфилова.

"Утврђено је да је излазност на изборима за председника Русије била 77,49 одсто. На изборима је учествовало 87.576.075 бирача. У историји савремене Русије није било таквих показатеља. Оволика излазност, број људи који је изашао на изборе – и то је елемент демократије", саопштила је Памфилова.

За председника Путина гласало је 87,28 одсто гласача, Николаја Харитонова - 4,31 одсто, Владислава Даванкова - 3,85 одсто, а Леонида Слуцког - 3,20 одсто. 

У иностранству је гласало укупно 388.791 бирача, а више од 7.000 држављана Русије гласало је на посебним бирачким местима у пограничним областима Калињинградске, Псковске и Лењинградске области.

По речима Памфилове, у организацији избора учествовало је скоро милион људи.

Председнички избори у Русији одржани су од 15. до 17. марта.

image