Русија

Небензја: Циљ СВО да се демилитаризује Украјинa је испуњен

Стални представник Русије при УН констатовао је да Запад својом реториком ризикује да сукоб у Украјини гурне у нову, непредвидиву фазу, те упитао западне представнике у СБ да ли су спремни да ратују против Русије у својим државама
Небензја: Циљ СВО да се демилитаризује Украјинa је испуњенGetty © Photo by David Dee Delgado/Getty Images

Циљ Специјалне војне операције да се Украјина демилитаризује је испуњен, милитанти опстају захваљујући снабдевању НАТО оружјем, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН.

"Узимајући у обзир чињеницу да се Оружане снаге Украјине већ дуже време не боре сопственим оружјем, можемо рећи да је циљ наше СВО да демилитаризује Украјину испуњен. Сада милитанти опстају искључиво захваљујући снабдевању из земаља НАТО-а. Међутим, упркос пребацивању најскупље западне опреме на фронт, руске оружане снаге доследно настављају да уништавају ′абрамсе′ и ′леопарде′", рекао је Небензја.

Истовремено је нагласио да је бескорисно негирати директну умешаност земаља НАТО-а у сукоб у Украјини, односно да су размере учешћа Алијансе у одржавању режима у Кијеву много веће него што тврде у Вашингтону и Бриселу.

Позвао је "кустосе и луткаре кијевског режима" да размисле о томе како изгледа споља њихова подршка "диктатури у Украјини, која је сваким даном све јача", али и истакао да западне земље, говорећи наводно о заштити слободе и независности, у ствари само бране председника Украјине Владимира Зеленског.

Да ли сте спремни да ратујете против Русије у својим државама?

"Нико не прети и никад није претио Украјини као таквој и Украјинцима: били смо и остали спремни да са њима живимо у добросуседству, миру и слози", закључио је он.

Додао је да на Западу дају "луде изјаве о директној конфронтацији између Русије и НАТО-а", истичући да је Запад увелико довео Украјину до ивице амбиса, те да су почела и "подрхтавања", јер нису успели да нанесу "стратешки пораз" Русији.

Констатовао је и да Запад својом реториком ризикује да сукоб у Украјини гурне у нову, непредвидиву фазу, те упитао западне представнике у СБ да ли су спремни да ратују против Русије у својим државама.

"Да ли схватате да својом неодговорном реториком подижете улог и ризикујете да сукоб гурате у нову, заоштрену и непредвидиву фазу? Да ли сте спремни да се борите са Русијом у својим земљама и да ли шира европска јавност разуме последице ваших поступака?", упитао је Небензја колеге из западних држава.

Небензја се осврнуо и на питање учешћа француских војника у сукобу, напомињући да би Париз требало да буде свестан да ће њихово војно особље бити приоритетна мета Москве.

image
VV inauguration
banner