Русија

Судбина рудара непозната: Подземне воде готово сасвим поплавиле рудник у Амурској области

Урушавање камена у руднику "Пионир" у округу Зеја догодило се 18. марта, а од тог тренутка под рушевинама се налази 13 људи
Судбина рудара непозната: Подземне воде готово сасвим поплавиле рудник у Амурској области© Tanjug/Russia Emergency Situations Ministry press service via AP

Подземне воде готово потпуно су поплавиле рудник "Пионир" у Амурској области где је, након несреће 18. марта, остало заробљено тринаест рудара, рекао је за "РИА Новости" представник хитних служби.

"Рудници, одсечени клизиштем, готово су потпуно поплављени водом", рекао је саговорник "РИА Новости".

Урушавање камена у руднику "Пионир" у округу Зеја догодило се 18. марта, а од тог тренутка под рушевинама се налази 13 људи, запослених у организацији специјализованој за рударство и капиталне рударске радове.

У Амурској области уведен је регионални режим ванредне ситуације. Спасиоци из Кузбаса и региона Далеког истока раде на лицу места даноноћно.

Почетком недеље приведен је генерални директор рудника "Пионир" који је оптужен за кршење безбедносних услова током рада.

Према истрази, оптужени је, док је био на челу опасног производног погона, знао да се радови у руднику изводе у границама лежишта резервоара (каменолом испуњен водом). Oкривљени није организовао исушивање каменолома, па је дошло до пробијања воде из резервоара каменолома и урушавања камена.

image