Русија

Срећан рођендан, Рунет!

Развој руског сегмента интернета је кључ нашег дигиталног суверенитета, поручује Москва
Срећан рођендан, Рунет!© Elements.envato.com

Руски сегмент интернета - Рунет - данас слави 30 година свог постојања!

Домен .ru регистрован је 1994. године, а 2023. окарактерисан је као један од три светска домена која се најбрже развијају. Његовом појавом почела је и историја руског интернета. Управо 7. априла појавио се и први сајт на домену .ru.

Руски језик (уз француски) од тада постао је пети најпопуларнији језик у дигиталном простору, а прошле године више од четири одсто свих веб страница на Интернету било је управо на руском!

Значај .ru истакли су и у руском Министарству спољних послова. 

"Динамичан раст руског сегмента интернета је кључ нашег дигиталног суверенитета, као и показатељ креативног потенцијала и активности грађана Русије и наших сународника широм света", рекла је на овонедељном брифингу портпаролка МСП-а Русије Марија Захарова.

"Данас, када Запад на Интернету спроводи политику 'двоструких стандарда', промовише 'културу отказивања', забрањује, блокира и брише мишљења и ресурсе који му се не свиђају, Рунет остаје у великој мери посвећен првобитној идеји Интернета као једној средини за слободну комуникацију, размену знања и информација", поручила је она.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner