Свет

Ко о чему, Американци и Украјинци о "старлинку" и Москви: Интернет веза нам је слаба због Русије

Украјинске снаге жале се да имају проблема са "старлинком" који користе за управљање дроновима и оптужују Русију да је заобишла америчке санкције и користи сателите Илона Маска
Ко о чему, Американци и Украјинци о "старлинку" и Москви: Интернет веза нам је слаба због РусијеGetty © Lynsey Addario / Contributor

Украјински војници жале се да је брзина интернет везе "старлинка" у последњих неколико месеци ослабила зато што су, наводно, Руси нашли начин да заобиђу санкције САД, купе уређаје у трећим земљама и користе овај сервис "Спејс икса", пише Си-Ен-Ен.

Разлог наводног погоршања услуге није јасан, а "старлинк" и Илон Маск су одбили да коментаришу. Украјинске снаге и аналитичари сугеришу да би разлог могао да буде тај што у спорним областима има много више "старлинк" сателита него раније, са обе стране фронта, и то би могло да утиче на брзину везе.

Интернет услуга "старлинк" пружила је предност украјинској војсци у рату дроновима. Кијев је почетком фебруара први пут дигао узбуну и оптужио руске снаге да користе услуге Маскових сателита. Украјинци су алудирали да раде са Маском на "решавању проблема" иако се сам бизнисмен није оглашавао тим поводом.

"Маск је велико дете, тако да је важно разговарати с њим и не увредити га, јер би могао да донесе неке исхитрене одлуке које можда неће бити добре за све", рекао је Олег Кутков, интернет аналитичар из Кијева. Кутков сматра да је "старлинк" у могућности да ограничи приступ руским терминалима, али да проблем представља куповина преко трећих земаља.

"Проблем је идентификовати стварног власника налога. Могуће је да на једној локацији постоје два терминала, оба (купљена) од Пољске, и један ради за (украјинску) страну, а један за руску страну. А 'Спејс икс' једноставно не зна кога би требало да блокира", рекао је он.

У покушају да сузбије руску употребу "старлинка", Украјина је покушала да наметне нове законске услове за сателитске комуникације, стварајући "белу листу" регистрованих уређаја које је Кијев одобрио за коришћење. Чак и тако, Украјинци брину да би Руси могли да "отму" њихове комуникације или их хакују. Украјинска обавештајна служба СБУ тврдила је прошле године да су руски војни хакери покушавали да украду комуникације са бојног поља послате са мобилних уређаја украјинских војника на терминале "старлинк".

"Иако смо свесни извештавања о овом питању, и очекујемо да би Русија могла да покуша да искористи било коју технологију која би јој могла дати оперативну предност против Украјине, немамо додатних детаља или информација које бисмо могли да пружимо", саопштено је из Пентагона.

Маск је у фебруару одговорио на украјинске тврдње да Руси користе "Старлинк" наводећи да његова компанија не послује са руском владом и да систем не ради у Русији. Москва је такође одбацила оптужбе.

image