Магазин

Деца практикују негу коже која може бити опасна: Због страха од старења користе козметику за одрасле

Ретинол, серуми, креме против бора око очију, тоници... можемо да наставимо низ препарата којима смо свакодневно "бомбардовани" на друштвеним мрежама, у новинским чланцима. Често им не можемо да одолимо, те их испробавамо како бисмо се бар мало заварали и успорили старење. Овим трендом, односно "синдромом младости" су погођени тинејџери, те озбиљно користе препарате за негу који често нису предвиђени за њих.
Деца практикују негу коже која може бити опасна: Због страха од старења користе козметику за одрасле© @ pvproductions/freepik

На тржишту, у медијима, на ТикToку и Инстаграму можемо да видимо безброј слика и снимака где инфлуенсери, али и "обични" људи препоручују одређене производе за негу коже. Саветују који ретинол да узмемо, крему ставимо. Јасно је да је утицај мрежа велики и већ неко време одражава се на младе, па можемо да видимо тинејџерку или чак дете (кидфлуенсер) како показује своју бјути рутину.

"Продајемо идеју да смо сви против старења, јер треба да га се плашимо - и још боље, боримо се против њега", каже ми социолог Лаура Хурд.

Намеће се питање - да ли дечија, често осетљива, без бора кожа може да издржи грубе састојке предвиђене за старије? Извештаји говоре о честим алергијским реакцијама и променама на кожи лица код тинејџера услед неконтролисаног коришћења препарата. Такође је нејасно шта тренд превентивних инјекција ботокса дизајнираних да спрече појаву бора значи за младу кожу, пише Нашонал Џиографик.

Психолози, дерматолози, родитељи су веома забринути због овог фенемена, посебно због тога јер се не зна како ће ове рутине утицати на децу и њихову самоперцепцију када и заиста почну да старе.

Стручњаци напомињу да мора да се поведе строга контрола шта се купује и ставља на лице посебно када је у питању млада кожа. Препорука је да се прво закаже дерматолог, па тек онда крене у рутину, ако је потребна.

И старију су погођени овим трендом

Старење не можемо спречити, јер је природни процес, али свакако треба да имамо у виду како гледамо на боре, подочњаке, седу косу. Требало би да, у оваквим ситуацијама, се запитамо и проверимо сопствене ставове о старењу и прихватимо их, саветују психолози.

"Овај страх од старења доводи до великих последица за људе - од ејџизма (предрасуда и дискриминације на основу старости) до институционалних и друштвених пракси које искључују, дехуманизују и угрожавају старије одрасле особе", наглашава социолог Лаура

Њено истраживање открива да друштвена стигма штети самопоштовању старијих људи - посебно жена.

Слика о себи је само почетак и онда могу да уследе дискриминација на радном месту, проблеми у проналажењу емотивних партнера и слично: "Реторика везана за старење је проблематична. Али ми то једноставно прихватамо", каже социолог.

image