Свет

Руски амбасадор у САД: Америка деструктивним деловањем наноси штету свима

Анатолиј Антонов пише да је Вашингтон остварио стари сан натеравши Европљане да уведу санкције Русије
Руски амбасадор у САД: Америка деструктивним деловањем наноси штету свимаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Западне државе поново оптужују Русију за изазивање хуманитарне кризе и глади у земљама у развоју, али занемарују чињеницу да би управо Москва могла да покрије значајан део несташице хране, да нема западних санкција, пише руски амбасадор у Америци Анатолиј Антонов.

Антонов указује на то САД својим "деструктивним деловањем" наносе штету и сопственим савезницима, укључујући и оне у Европи. Натеравши Европљане да уведу санкције Русије, Вашингтон је остварио свој стари сан - да Европа почне да користи течни природни гас из Америке, додаје он.

"Последњих дана пажња званичника и стручњака у САД и другим западним државама поново је усмерена на спровођење Истанбулског споразума. Међутим, изгледа да нико не примећује да је разлог за доношење наше одлуке (излазак из споразума), која је у међувремену поништена, напад украјинских дронова на бродове и лучку инфраструктуру у Севастопољу", наводи амбасадор и поставља питање: "Како би, у таквим околностима, наши специјалисти могли да гарантују безбедност цивилних бродова на овој рути?"

"Сједињене Државе и америчка мисија при Уједињеним нацијама не виде оправдање за нашу одлуку да суспендујемо учешће у споразуму о житу. Њихова тврдња да такав потез са наше стране води ка масовној глади понавља се изнова као мантра", додаје Антонов за сајт "Нешенел интерест".

Он подсећа да је тек мали део испорука жита, у оквиру споразума, стигао до нација погођених глађу, те да се заташкава чињеница да би Русија, да није било санкција, могла да покрије значајн део недостатка хране. 

"Наша спремност да у најсиромашније земље одмах пошаљемо до 500.000 тона житарица и 300.000 тона ђубрива све време се критикује", истиче руски амбасадор и наводи да, за то време, Запад наставља да проглашава специјалну операцију у Украјини главним извором кризе светске економије.

"Међутим, ако мало боље погледате, заправо је макроекономски курс западних нација, а пре свега Сједињених Држава основни узрок већине актуелних проблема. Вашингтон категорички одбија да прихвати транзицију ка полицентричном систему међународних односа. САД покушавају да обликују свет према сопственим стандардима. Вашингтон наставља да инсистира на својој "Богом даној" привилегији да замени међународно право "правилима" које је измислила нека непозната страна", тврди Антонов.

Амбасадор Русије наводи да САД игноришу дипломатију и Повељу Уједињених нација како би казнила оне који се не слажу са њеним приступом и застрашила све остале.

"Газећи основне и наизглед свете постулате слободне трговине, конкуренције и неприкосновености приватне својине, наметнули су разна ограничења и покренули комерцијалне ратове. Не устручавају се да се мешају у унутрашње ствари других земаља", упозорава Анатолиј Антонов и додаје да америчке власти одбацују очигледно, а то је да санкције све више погађају оне земље које их уводе.

Он наводи да забрана извоза руских ресурса убрзава рекордне стопе инфлације, што доводи до повећања цена на бензинским пумпама и погоршава потешкоће са ланцима снабдевања.

"Заузврат, непрестане забране сарадње са руским компанијама, укључујући и секундарне санкције, изазивају поремећаје у снабдевању производима на светским тржиштима. На губитку су сиромашније нације, којима су наши јефтини и квалитетни производи од суштинског значаја за обезбеђивање економске, прехрамбене, а понекад и националне безбедности", истиче амбасадор.

Иако је Бела кућа најавила "квази крсташки рат" против националне енергетске индустрије, након чега је приморала и друге земље да преузму сличне мере, а да истовремено, забране увоз руских енергената, такви потези довели су до осцилација цена горива широм света, пише руски амбасадор у Америци.

"Недостатак политичке воље не дозвољава западним земљама да се зауставе и признају своје грешке. Чак су сковали термин "Путиново повећање цена". Такве неспретне одлуке штетне су за све", наводи и он и упозорава да ограничење цене руске нафте води светску економију "у још мрачније лавиринте Кнососа".

Он додаје да је одлука чланица ОПЕК+ о успоравању производње само реакције на стварне тржишне трендове, а не нека врста политичког трика, те да су оптужбе Вашингтона на рачун његових партнера да су у некој врсти "завере против Америке", само још једна потврда "деструктивне природе актуелне економске стратегије америчких власти".

"Ситуацију погоршава оно што се десило са гасоводима Северни ток. Напад на инфраструктуру која је јединствена у погледу безбедности веома је опасан преседан. Сваки значајан објекат, без обзира на то где се налази, сада је под претњом. Штавише, овај терористички акт није могао бити изведен без учешћа владе. Чин саботаже имао је за циљ потпуно уништавање обострано корисних енергетских веза Европе и Русије. Циљ је био радикално пребацивање регионалних потрошача на скупе ресурсе, било да је то страни ЛНГ или нове чисте технологије", пише у ауторском тексту амбасадора.

Он истиче да су губитници обични грађани и читаве индустрије, као и да се процес деиндустријализације европског континента само убрзава. У међувремену, наводи, Америка игнорише страх других, првенствено земаља у развоју у вези са наглим повећањем каматних стопа.

"Сиромашније нације бивају увучене још дубље у дугове. О последицама таквих корака по светску економију, по свему судећи, нико не размишља. Нити о чињеници да компаније и владе широм света све чешће напуштају употребу америчке валуте. Долар се претвара у механизам шпијунаже, уцене и санкција", пише Антонов.

"Дедоларизација светских економских односа прогресивно добија на замаху. Формирање нових међународних платних система је неизбежан процес. Овакви аранжмани неће зависити од једног центра за доношење одлука, што значи да ће постати сигурнији и демократскији", прогнозира амбасадор и додаје да умор од америчког унилатерализма постаје све очигледнији.

"Руска Федерација је усмерена ка равноправном дијалогу са партнерима. Од виталног је значаја да пронађемо решења, чак и ако не идеална, која би могла да учине свет стабилнијим и сигурнијим. Истовремено, не предлажемо да се униполарност замени стварањем друга два, три или четири центра моћи", оцењује Антонов и додаје да садашња сложена геополитичка ситуација не може да заустави тежње Русије да изгради такву интеракцију са другим народима.

image