Русија

Француска влада: Пријем Украјине у ЕУ темпирана бомба

Украјини није место у ЕУ, поручио је неименовани представник француске владе
Француска влада: Пријем Украјине у ЕУ темпирана бомбаGetty © iStock

Француска влада сматра да Украјини није место у Европској унији и да би њен улазак могао да убије савез, пренео је "Експрес"

Питање пријема Украјине у ЕУ је темпирана бомба, преноси француски часопис и наводи речи неименованог представника француске владе да "Украјини није место у ЕУ".

"Правимо исту грешку као и са Турском. То ће бити грешка која ће убити ЕУ. Пријем водећег светског произвођача житарица би био раван лудилу", рекао је анонимни извор.

Други неименовани извор – члан странке која подржава француског председника Емануела Макрона – навео је да чланство Украјине у ЕУ треба да буде једна од тачака преговора са Русијом.

ЕУ је у јуну 2022. године Украјини и Молдавији доделила статус земаља кандидата за чланство и поставила неколико строгих услова за формални почетак преговора о приступању.

ЕУ је више пута признала да је таква одлука била симболична како би се Кијеву и Кишињеву пружила подршка у њиховој конфронтацији Москви.

Сам статус земље кандидата, као и почетак преговора, не значи нужно да ће та земља ући у Европску унију.

Добијање статуса кандидата само је почетак прилично дугог пута ка придруживању ЕУ. Турска је у статусу кандидата од 1999. године, а преговара о чланству са ЕУ од 2005, Северна Македонија од 2005, Црна Гора од 2010, а Србија од 2012. године. Хрватска је била последња земља која је приступила ЕУ 2013. године.

image
VV inauguration
banner