Русија

Москва: НАТО не прима Украјину у чланство јер поједине чланице желе да јој отргну делове територије

Западне земље желе да раскомадају своју жртву коју су донедавно називали пријатељем, партнером и младом демократијом, оценила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Москва: НАТО не прима Украјину у чланство јер поједине чланице желе да јој отргну делове територијеGetty © Roman Pilipey

Украјину нису позвали у НАТО јер би онда све чланице, укључујући Пољску која претендује на њене западне територије, морале да признају постојеће украјинске границе, оценила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, преноси канал "Русија 1".

Признавање постојећих граница не долази у обзир за чланице НАТО блока, указала је Захарова и додала да Пољска није једина заинтересована део украјинске територија, али је најгласније то признала. 

Псеудосавезници са Запада комадају своју жртву коју су донедавно називали пријатељем, партнером, младом демократијом, навела је портпаролка, указавши да то није први пут у историји.

Како је пренео "Форин полиси", САД и Немачка желе да одложе почетак процеса придруживања Украјине НАТО-у, упркос жељи држава источне Европе и самог Кијева да га што пре започну. Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг је рекао да ће позив уследити када га подрже сви савезници, а сама Украјина испуни све неопходне услове.

Украјина је аплицирала за убрзани улазак у НАТО крајем септембра 2022. године, међутим, Столтенберг је изјавио да је пуноправно чланство Украјине у Алијанси немогуће док траје оружани сукоба.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је изјавио да Москва помно прати ситуацију, с обзиром да је управо оријентација Кијева ка Алијанси била један од разлога за почетак Специјалне војне операције у Украјини. Истовремено, председник Владимир Путин је потврдио да Русија нема ништа против одлуке Украјине да се придружи ЕУ, јер то није војни блок.

image