Русија

Москва о "мировном" самиту у Швајцарској: Берну се не може веровати, он подржава Кијев

Не планирамо да учествујемо на мировном самиту у Швајцарској, чак и уколико нас буду позвали, наводи се у званичном саопштењу МСП-а Русије
Москва о "мировном" самиту у Швајцарској: Берну се не може веровати, он подржава Кијевwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Немамо поверења у то да би Швајцарска могла бити добра платформа за регулисање украјинске кризе, поручили су данас из Министарства спољних послова Русије, објаснивши то тиме што та држава подржава кијевски режим, те да јој се стога не може веровати као домаћину, а још мање као некаквом посреднику. 

Министарство спољних послова Русије даље истиче да је опште познато да такозвана "формула Зеленског", односно, његов мировни предлог, који ће бити једна од централних тема самита, не подразумева никакав компромис, и у потпуности игнорише предлоге Кине, Бразила, афричких и арапских држава.

"Швајцарској се не може веровати. Она подржава Украјину, кијевски режим, увела је санкције против Русије и примењује стратегије које Русију искључују из европског безбедносног система. У таквим условима Швајцарска по дефиницији не може бити неутрална земља домаћин, а још мање посредник".

Стога, из Москве данас кажу да Русија не планира да учествује на овом самиту чак и уколико буде позвана, иако још није добила позив.

"Више пута смо изразили крајње негативан став према овој 'конференцији'. Прикривајући се наводним 'добрим намерама', Швајцарска покушава да промовише 'формулу Зеленског'. Било какви догађаји који игноришу позицију Русије и који се заснивају на ултиматуму 'формуле Зеленског' немају везе са реалношћу и немају перспективу. Рачунамо да наши партнери из Азије, Африке и Латинске Америке неће дозволити да буду увучени у још једну антируску авантуру", наводи се у последњем саопштењу МСП-а Русије.

Швајцарска, иначе, планира да на својој територији организује самит 15. и 16. јуна. "РИА Новости" су, позивајући се на своје изворе, јавиле и да ће Швајцарска преузети на себе све трошкове везане за организацију догађаја на којем ће присуствовати око 120 светских лидера. 

Из Кремља тим поводом кажу да је било каква мировна конференција о Украјини бесмислена, уколико се на њој не буде чуо став Русије и уколико се не буду узеле у обзир нове реалије на терену.

image
VV inauguration
banner