Русија

Песков: Преговори о Украјини се не могу водити на основу мировних предлога из 2022.

Портпарол Кремља подсетио је још једном да је Москва отворена за преговоре, али је додао да се мора узети у обзир нова стварност, будући да се ситуација на терену за две године променила
Песков: Преговори о Украјини се не могу водити на основу мировних предлога из 2022.www.globallookpress.com © Kremlin Pool

Русија је спремна да преговора о украјинском сукобу, што је више пута рекао и председник Русије Владимир Путин, потврдио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Ипак, он је истакао да било какви преговори о Украјини без Русије не могу имати перспективу, те да је мировни самит који ће се у јуну одржати у Швајцарској, а током којег ће бити речи о украјинско-руском сукобу – бесмислен.

"То (преговори) је оно што бисмо ми преферирали. Али, у условима када су Украјинци сами себи забранили преговарачки процес, не видимо да постоји нека перспектива", оценио је Песков.

На питање како коментарише саопштење швајцарског МСП-а, које је поручило да није искључено да ће се на самиту у јуну разговарати о нацрту мировног плана који су Москва и Кијев разматрали у Истанбулу 2022. године, а који, подсетимо, није потписан због интервенције Бориса Џонсона, Песков каже:

"Заиста јесте био договорен документ. Али за две године, скоро тачно две године од тада – ситуација се променила. И геополитичка реалност је много другачија од оне која је била у марту 2022. Било би недалековидо да се то не узме у обзир при било каквим преговорима."

Песков подсећа да у Украјини отворено говоре "о својим агресивним плановима, терористичким плановима против инфраструктуре Руске Федерације".

На питање да прокоментарише једну од последњих изјава председника Украјине, који је изјавио да је у припреми нови план офанзиве који би могао да укључује и нападе на Кримски мост, Песков додаје:

"Он је на тако још једном показао своју суштину. На тај начин је доказао да је одлука председника Путина о отпочињању СВО била апсолутно правилна."

image