Свет

Нетанјаху одбија позиве страних лидера, тражи од војске да предложи иранске мете

ИДФ одлаже офанзиву на Рафу због иранског удара
Нетанјаху одбија позиве страних лидера, тражи од војске да предложи иранске мете© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Израел одлучан да одговори на напад Ирана, али тек треба да одлучи о времену и обиму.

Tехеран упозорава да не жели тензије, али да ће извести снажнији напад уколико Тел Авив или Вашингтон узврате на њихов удар.

УН, Русија и Кина упозоравају на опасност од ескалације кризе на Блиском истоку, а САД да учествују у дипломатским напорима да се спрече даљи сукоби.

Одржана хитна седница СБ УН – представник САД затражио да свих 15 чланица једногласно осуде ирански напад.

ИДФ одлаже офанзиву на Рафу због кризе са Техераном.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је на уздржаност – страхујући од ескалације након иранских напада на Израел.

"Ни регион ни свет не могу себи да приуште више рата", рекао је Антонио Гутереш Савету безбедности. "Блиски исток је на ивици. Народ у региону суочава се са стварном опасношћу од разорног сукоба пуног обима. Сада је време за смиривање и деескалацију".

Ирански изасланик УН-а Амир Саеид Иравани одговорио је рекавши да Исламска република користи своје "инхерентно право на самоодбрану" и "нема избора" осим да делује.

Он је инсистирао да његова земља "не тражи ескалацију или рат", већ да ће одговорити на сваку "претњу или агресију".

Амерички председник Џозеф Бајден у разговору са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом рекао је да САД неће учествовати ни у каквим офанзивним акцијама против Ирана.

Ни остали западни лидери не дају подршку Израелу за даљу ескалацију насиља на Блиском истоку.

Све најновије вести о сукобу између Ирана и Израела могли сте да пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

 

  • 15. апр 2024 • 21:15

    21:15

    Нетанјаху "искључио" телефон

  • 20:19

    Бела кућа против рата у региону

    Сједињене Државе не желе већи сукоб на Блиском истоку и не желе да се супротставе Ирану, изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

    "Не тражимо већи рат у региону и не тражимо сукоб са Ираном", казао је Кирби у разговору са новинарима телевизијског канала Еј-Би-Си.

    Одговарајући на питање да ли је амерички председник Џозеф Бајден успео да убеди израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да не одговара на иранске ударе, Кирби је рекао да "израелске власти саме треба да одлуче о одговору на напад".

  • 20:03

    Палестински Црвени полумесец: Израелски досељеници убили двојицу Палестинаца

    Израелски досељеници убили су двојицу Палестинаца у сукобу у близини села Акраба на северу Западне обале, саопштила је организација Палестински Црвени полумесец.

    Неименовани израелски безбедносни званичник изјавио је за Војни радио да су двојицу Палестинаца "вероватно убили јеврејски досељеници", што потврђује и извештаје палестинских медија, преноси "Тајмс оф Израел".

    Смртоносно насиље које спроводе јеврејски насељеници поново је порасло последњих дана након што су, према тврдњама израелских одбрамбених снага, "палестински терористи" прошлог викенда убили четрнаестогодишњег израелског тинејџера Бињамина Ахимаира.

  • 20:00

    Америчке летелице спремне да одбију нове иранске нападе

    САД су и даље спремне да одбију нападе иранских беспилотних летелица над Израелом, преноси "Ен-Би-Си њуз" , позивајући се на неименоване изворе.

    "Наше снаге остају спремне да пруже додатну одбрамбену подршку и заштиту америчким снагама које делују у региону", рекао је неименовани војни званичник.

    Упркос релативном опрезу који заговарају званичници САД, америчке снаге у региону наставиће да обарају иранске беспилотне летелице усмерене ка Израелу, рекао је он.

  • 19:56

    Ирански медији објавили снимке лансирања дронова који су учествовали у нападу на Израел

  • 19:53

    Ердоган позвао исламски свет да појача своје напоре по питању Газе

    Исламски свет мора да појача заједничке напоре и заустави крвопролиће у Појасу Газе, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган, током телефонског разговора са катарским емиром шеиком Тамимом ибн Хамедом ел Танијем.

    "Током телефонског разговора лидери су причали о односима Турске и Катара, глобалним и регионалним питањима, израелским нападима на Газу и хуманитарној ситуацији. Председник Ердоган је рекао да исламски свет мора интензивирати заједничке напоре да заустави ове бруталне нападе Израела и осигура кажњавање Израела за злочине против човечности", саопштила је канцеларија турског лидера.

  • 19:35

    Бајден позвао на прекид ватре у Појасу Газе

    Амерички председник Џозеф Бајден позвао је на прекид ватре у Појасу Газе, што би, како је рекао, спречило ескалацију војног сукоба. 

    О томе прочитајте више у одвојеној вести.

  • 19:30

    Америчко министарство спољних послова осудило погибију малолетног Израелца

    Стејт департмент је данас оштро осудио погибију Израелца Бињамина Ахимаира старог 14 година изражавајући саучешће његовој породици и пријатељима, као и израелско насиље над Палестинцима које је настало као резултат смрти Ахимаира.

    "Забринути смо због насиља над палестинским цивилима и њиховом имовином које је уследило на Западној обали након Ахимаировог нестанка. Резултат насиља над палестинским цивилима након нестанка четрнаестогодишњег Израелца су десетине повређених, материјална штета и убиства двојице Палестинаца, Џихада Абу Алије старог 25 и Омара Ахмада Абдулганија Хамеда старог 17 година. Најоштрије осуђујемо ова убиства, наше мисли су са њиховим најмилијима", наводи се у саопштењу Стејт департмента.

  • 19:27

    Сунак: Г7 ради на пакету мера усмерених против Ирана

    Група економски најразвијенијих земаља света Г7 ради на пакету координисаних мера против Ирана након напада ракетама и дроновима на Израел, изјавио је данас британски премијер Риши Сунак.

    "Радимо ужурбано са нашим савезницима да видимо које кораке можемо заједно да предузмемо и да на координисан начин спречимо и осудимо оно што Иран ради", рекао је Сунак у парламенту, након разговора лидера Г7 током викенда, преноси је Ројтерс.

    Сунак је додао и да би координација било каквих мера, које би могле укључивати санкције, међу савезницима осигурале максималан утицај на Иран и оне који би могли бити санкционисани.

  • 18:44

    И Француска позвала на разговор амбасадора Ирана да би осудила напад на Израел

    Француско Министарство спољних послова саопштило је данас да је позвало иранског амбасадора на разговор да би осудилло напад Ирана на Израел.
    Француска је најоштрије осудила напад, наводи се у саопштењу Министарства, у којем се додаје да Француска ради са својим партнерима на деескалацији ситуације и позива све на уздржаност, пренео је Ројтерс.

    И белгијско Министарство спољних послова саопштило је раније данас да је позвало на разговор иранског амбасадора да му саопшти да осуђује ирански напад на Израел.

    "Овај напад угрожава и регионалну стабилност и становништво на Блиском истоку и одводи нас даље од мира. Позивам све стране да испоље највец́у суздржаност", рекла је министарка спољних послова Белгије Хаџа Лахбиб.

    Претходно је и Немачка позвала на разговор иранског амбасадора после напада Техерана ракетама и дроновима на Израел током викенда, саопштио је портпарол Министарства спољних послова у Берлину.

image