Русија

Ројтерс: Русија брзо обновила капацитете за прераду нафте након украјинских напада

Очекује се да ће укупни капацитет примарне прераде нафте у Русији бити 4,4 милиона тона у априлу, а у марту су износили 4,1 милион тона
Ројтерс: Русија брзо обновила капацитете за прераду нафте након украјинских напада© Tanjug/AP Photo/Charlie Riedel

Украјински напади дроновима оштетили су неке руске рафинерије нафте, али је Русија успела да брзо оспособи кључне објекте, преноси Ројтерс.

Очекује се да ће укупни капацитет примарне прераде нафте у Русији бити 4,4 милиона тона у априлу, у односу на 4,1 милион тона у марту.

Украјина је од почетка године појачала нападе дроновима на руску енергетску инфраструктуру. Као резултат тога, погођене су неке велике рафинерије, што је довело до повећања цена нафте. 

Русија изједначава нападе дроновима са тероризмом. Од напада на рафинерију "Танеко" 2. априла, није било извештаја о успешним нападима на велике руске рафинерије нафте, а Москва убрзано обнавља своје рафинерије, упркос потешкоћама у добијању неопходних материјала са запада.

Објекти који се обнављају укључују фабрику Рјазан у власништву "Росњефта", која је вратила у рад своје ЦДУ-4 и главне ЦДУ-6 јединице за прераду сирове нафте, као и рафинерију Кујбишев, која ремонтује ЦДУ-4, Сизран - ЦДУ-5 и претходно неактиван за поправке ЦДУ-6.

Међутим, генерално гледано, очекује се да ће укупан капацитет за примарну прераду нафте у Русији, упркос онеспособљавању појединих блокова због разних застоја и ремонта, достићи 4,4 милиона тона у априлу у поређењу са 4,1 милион тона у марту.

image
VV inauguration
banner