Свет

САД откриле зашто су наложиле Кијеву да не напада руска складишта нафте: Поскупеће гориво

Вашингтон је забринут због глобалних цена горива, рекао је министар одбране Остин
САД откриле зашто су наложиле Кијеву да не напада руска складишта нафте: Поскупеће гориво© Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Украјина би требало да напада само војне циљеве, јер би удари на руске рафинерије могли да доведу до повећања глобалне цене нафте, рекао је амерички министар одбране Лојд Остин.

Кијев је у последња два месеца покренуо серију напада на руску нафтну инфраструктуру, циљајући рафинерије и складишта у више региона.

"Ти напади би могли да утичу на глобалну енергетску ситуацију", рекао је Остин у Сенату, током саслушања о годишњем војном буџету. "Украјини је боље да дејствује на тактичке и оперативне циљеве који могу директно да утичу на тренутну борбу", рекао је Остин Одбору за оружане снаге америчког Сената.

Са министровим изјавама није се сложио сенатор Том Котон, републиканац из Арканзаса, који је украјинске нападе назвао ефикасним и тврдио да Бајденова администрација једноставно "не жели да цене гаса расту у изборној години".

Глобалне цене нафте достигле су највишу тачку у последњих шест месеци, али Вашингтон инсистира да је то због сукоба на Блиском истоку и да су његове санкције и ограничење цена на извоз руске нафте биле делотворне. У међувремену, Москва је пријавила већи извоз нафте у 2023. него пре сукоба у Украјини.

Остиново сведочење је додатна потврда извештаја да су САД тражиле од Украјине да престане са нападима на рафинерије. Украјински председник Владимир Зеленски је раније рекао да реакција Вашингтона "није била позитивна".

Нема знакова да је Кијев спреман да послуша Вашингтон у вези са тим. Раније ове недеље, украјинска војна обавештајна служба (ГУР) објавила је да ће се удари на рафинерије нафте у Русији интензивирати.

Украјина је првобитно тврдила да је циљ напада да поремете снабдевање руске војске горивом и "задају симболичан ударац приближавањем рата Москви". У недавном интервјуу, Зеленски је покушао да их представи као облик одвраћања, јер Кијеву понестаје западних ракета за противваздушну одбрану.

И Зеленски и Остин затражили су од америчког Конгреса да одобри преко 60 милијарди долара војне помоћи Украјини. Без тога, рекао је Зеленски, Кијев ће гарантовано изгубити сукоб. Остин је, с друге стране, рекао да је слање војне помоћи Кијеву начин да се обезбеди посао америчким радницима у војној индустрији.

Више од 50 милијарди долара из "допунског финансирања за националну безбедност" би на крају било распоређено у најмање 30 савезних држава, рекао је Остин Сенату. Званичници Пентагона тврде да би произвођачи свега, од муниције до подморница, имали користи од слања оружја и муниције Кијеву.

image
VV inauguration
banner