Економија

"Финансијска размена заробљеника": "Рајфајзен" жели да трампи замрзнуту имовину са "Сбербанком"

Размена би укључивала пребацивање рубаља са рачуна "Рајфајзенове" филијале, које се не могу изнети из Русије, на рачун руске "Сбербанке", чија је имовина у Европи замрзнута
"Финансијска размена заробљеника": "Рајфајзен" жели да трампи замрзнуту имовину са "Сбербанком"www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

"Рајфајзен банка" покушава да "размени" 400 милиона евра својих профита који су замрзнути у Русији у замену имовину руске "Сбербанке" замрзнуте у Европи, преноси "Фајненшел тајмс".

Размена, која је представљена члановима управног одбора "Рајфајзен банке" прошле недеље, укључивала би пребацивање рубаља са рачуна филијале те аустријске банке, које се не могу изнети из Русије, на рачун руске "Сбербанке".

Са друге стране, "Рајфајзен" би у замену добио део новца "Сбербанке" замрзнутог у њеној европској филијали, тврде извори "Фајненшел тајмса".

"Ово је нека врста финансијске верзије хладноратовске размене заробљеника", рекао је један од људи упознатих у детаље споразума.

Такво решење вероватно ће наићи на критике западних политичара зато што практично дозвољава највећој руској банци да врати део замрзнуте имовине, а успех споразума зависиће од тога да ли ће добити потврду Вашингтона, Брисела и Москве.

Особа блиска "Сбербанци" упозорила је да би постизање споразума могло да буде изузетно тешко, зато што захтева дозволу америчких и европских власти.

Размена је "теоретска могућност", рекао је портпарол "Рајфајзена". Аустријска банка "разматра неколико опција" како би смањила своје присуство у Русији, наглашавајући да ће сва решења бити договорена у складу са санкцијама.

"Рајфајзен" је оличење дилеме са којом су се суочиле многе западне компаније од почетка Специјалне војне операцијама у Украјини прошле године. Ова институција са седиштем у Бечу била је највећи западни зајмодавац у Русији, остваривши тамо рекордне профите.

Према плану, рубље би биле пребачене из "Рајфајзенове" руске филијале у "Сбербанку" у Москви. Заузврат, иста количина новца у еврима који се налазе на рачунима који припадају бившем европском огранку "Сбербанке", који је у процесу ликвидације, били би пребачени на рачун аустријске банке.

Новац не би прелазио границе, нити би стране валуте биле послате у Русију, што значи да санкције не бу биле прекршене, наводе извори "Фајненшел тајмса", иако је пословање са "Сбербанком" у Европи забрањено.

Поједини финансијски аналитичари тврде да би, уколико би се показао као успешан, ово могао да буде модел и за друге банке чија је имовина замрзнута.

Крајем прошле године, Москва је наметнула строга правила западним предузећима која и даље послују на његовој територији, онемогућавајући им да продају своје руске филијале без дозволе локалних власти и забрањујући им да своје профите износе из земље.

Како наводи "Фајненшел тајмс", руководство "Рајфајзена" није задовољно тренутном ситуацијом, али многе западне компаније не деле такво мишљење. На пример, извршни директор "Филип Мориса" Јацек Олчак рекао је да ће његова компанија "радије задржати" своје филијале у Русији чији је рад обустављен него да их продају "за мале паре" под притиском политичара.

image
VV inauguration
banner