Свет

Москва издала налог за хапшење Арестовича

Бивши саветник Зеленског, у случају да се нађе на руском тлу, биће ухапшен и у затвору ће провести два месеца
Москва издала налог за хапшење Арестовичаwww.globallookpress.com © Oleksii Chumachenko

Суд у Москви издао је налог за хапшење бившег саветника председника Украјине Алексеја Арестовича, који се тренутно налази у иностранству.

Арестович се терети да је позивао на терористичке акције, али и да је ширио неистине о Оружаним снагама Русије.

Арестович се, иначе, још од раније налази на руском списку терориста и екстремиста. Прошле године за њим је издата потерница, а кривични поступак против њега у новембру 2023. покренула је и Украјина. 

Бивши блиски сарадник Зеленског напустио је, подсетимо, Украјину прошле јесени и тренутно се налази у иностранству. 

Он је у јануару 2023. напустио позицију саветника кабинета украјинског председника и од тада у јавност излази са изјавама које се знатно разликују од оних које је упућивао док је био на положају: јавно је говорио против Зеленског, демантовао да је ситуација на фронту добра за Украјину, а био је и један од оних који су отворено рекли да је за све оно што се данас дешава крив Кијев, будући да су Украјинци издали саме себе, своје претке, и заборавили на своју историју и културу. 

Ипак, те изјаве му нису донеле велику популарност у украјинском друштву.

Према резултатима анализе јавног мњења од децембра 2023, Арестович се данас налази на врху листе најомраженијих украјинских политичара, мало испод бившег украјинског председника Петра Порошенка, који је на власт дошао 2015, након Мајдана. 

image