Свет

Естонија забранила руске симболе за Дан победе 9. маја

Полиција неће дозволити јавна окупљања ако постоји разлог да се верује да ће на скупу бити истакнути симболи Русије и тиме подстаћи сукоби
Естонија забранила руске симболе за Дан победе 9. маја© Tanjug/Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP

Естонска полиција забранила је јавна окупљања уз употребу забрањених симбола или изражавања подршке Руској Федерацији 9. маја, када се у Русији прославља Дан победе у Другом светском рату.

Како наводи естонски јавни сервис ЕПП, полиција неће дозволити јавна окупљања ако постоји разлог да се верује да ће на скупу бити истакнути симболи Русије и тиме подстаћи сукоби.

"Полиција не забрањује комеморацију мртвима, али је забрањена подршка агресији. Због тога су забрањена јавна окупљања, маршеви и друга окупљања људи који користе забрањене симболе или изражавају подршку ратним злочинима Русије", саопштио је начелник полицијске управе града Нарва, Индрек Пуви.

Полиција ће 9. маја бити присутна на војном гробљу у Талину, а припадници снага безбедности естонске престонице поручили су да помен настрадалима треба да се "одвија мирно, достојанствено и са поштовањем".

Позвали су грађане да не носе заставе или симболе на којима се означава подршка Руској Федерацији.

Министарство државне безбедности (ДСБ) Литваније не искључује могућност провокација Руске Федерације 9. маја у тој земљи, а летонска полиција саопштила је да ће бити припремљена за нереде, преноси Европска правда.

Молдавија је упозорила да ће људи који 9. маја буду носили георгијевску ленту или знакове "З" и "В", руске симболе током Специјалне војне операције у Украјини, бити кажњени.

image