Русија

Путин: СССР је примио на себе највећи ударац нацистичке војне машинерије

Након војне параде на Црвеном тргу, председник Путин одржао је свечани пријем за лидере пријатељских држава и поручио да свет никада до Другог светског рата није видео такво јединство народа који су се побунили против нацизма
Путин: СССР је примио на себе највећи ударац нацистичке војне машинерије© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Русија ће наставити узајамно корисну сарадњу са свим земљама које цене слободу и правду, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са лидерима осам земаља, који су раније током дана заједно са њим присуствовали великој војној паради поводом Дана победе.

Поновио је да Москва жели сарадњу са земљама које поштују међународно право и које се залажу за недељиву и једнаку безбедност за све. То је, како је објаснио, дуг пред свима онима који су прошли страшне ужасе Другог светског рата.

"Сећање на војно братство наших очева, дедова и прадедова, отвореност, међусобно разумевање и пријатељство људи различитих националности, култура и традиција биће поуздан ослонац за наш напредак и заједнички рад зарад будућности", поручио је Путин окупљеним шефовима држава.

У питању су председници Белорусије, Казахстана, Таџикистана, Киргистана, Туркменистана, али и Кубе, Лаоса и Гвинеје Бисао.

Руски лидер је истакао да Русија на данашњи дан – Дан победе, са посебно топлим осећањем поздравља поуздане партнере и пријатеље. 

"Овај свети празник свечано се прославља у државама Заједнице независних држава, у многим земљама Европе и света, и свуда где се цени непролазна вредност правде, једнакости и хуманизма, где се људи сећају и одају почаст јунаштву и подвизима војника који су бранили слободу и будућност за народе планете", истакао је Путин.

Нагласио је да време не може да избледи вечну, непролазну славу оних који су зауставили нацистичко зло, и подсетио да је Совјетски Савез био држава која је на себе примила највећи удар нацистичке војне машинерије. 

"И непријатељ се суочио са најбеснијим отпором. Цео совјетски народ устао је у одбрану отаџбине. Историја никада до тада није видела такво јединство, такво масовно херојство", закључио је Путин.

image