Русија

Упозорење из Запорошке НЕ: На корак смо од могуће нуклеарне катастрофе (ВИДЕО)

Украјина наставља да напада највећу нуклеарку у Европи већ шести дан заредом. Руска страна упозорава да се безбедносна ситуација заоштрава, будући да у оквиру станице постоје објекти који не могу да издрже напад дроновима

У последње време учестали су напади на Запорошку станицу, потврдила је Јевгенија Јашина, директорка за комуникације Запорошке нуклеарне електране, упозоривши да "ни једна нуклеарка на свету није пројектована да издржи такав ватрени напад оружаних снага".

"Све већа учесталост напада може указивати на то да се против Запорошке станице спрема провокација украјинских оружаних снага", рекла је Јашина, коментаришући нападе који трају већ шести дан заредом.

Према њеним речима, Украјина је последњих дана напала камион који доноси храну, речну луку, али и куполу шестог енергоблока станице. На тај шести енергоблок, како каже, пуштена су два дрона, а један од њих је оборен, док је други ударио у кров.

На срећу, напад дроном није довео до критичних оштећења.

Ипак, будући да се ради о нуклеарном објекту, и то највећој нуклеарној електрани у Европи, директор нуклеарке Јуриј Черничук упозорио је да, иако за сада није дошло до опаснијих оштећења пошто је за енергоблокове предвиђена заштита, у оквиру станице постоји низ других објеката – попут складишта за истрошено нуклеарно гориво, генератора који обезбеђују неометан рад станице, или резерви горива, који нису у довољној мери заштићени.

"Њихово уништење или оштећење може довести до катастрофе", упозоравају из станице.

У вези са нападима од недеље, реаговао је и Рафаел Гроси, директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), подсећа Черничук. Гроси је изјавио да "је највећа нуклеарка Европе први пут од новембра 2022. године постала непосредна мета војних акција" чиме је прекршено чак пет основних принципа заштите нуклеарних објеката.

"Напади беспилотних летелица угрожавају нуклеарну и физичку безбедност нуклеарке Запорожје. У питању је заоштравање претњи по нуклеарну и физичку безбедност. Такви непромишљени напади увелико повећавају шансе да ће доћи до велике нуклеарне несреће и морају се одмах зауставити, рекао је Гроси. Упркос изјави руководства ИАЕА и позивима међународне заједнице, у понедељак су настављени покушаји гранатирања нуклеарке. На станици је оборен још један камиказа дрон", рекао је Черничук.

Директор највеће нуклеарне електране у Европи још једном позива јавност да апелује на Кијев и да "моментално одреагује на директне безбедносне претње", а апел да дође до обуставе напада на овај објекат упућен је и Оружаним снагама Украјине. 

Москва у међувремену поручује да ће на овај проблем пажњу обратити и у оквиру Савета безбедности Уједињених нација.

image