Русија

Министарка пољопривреде Оксана Лут: Очекујемо рекордан извоз житарица из Русије ове године

Током пленарне седнице о безбедности хране на међународном изложбеном форуму "Русија", Лут је рекла да је РФ прошле године извезла житарице у вредности од 43,5 милијарди долара, а да се очекује да ће ове године вредност извоза бити 45 милијарди долара
Министарка пољопривреде Оксана Лут: Очекујемо рекордан извоз житарица из Русије ове годинеwww.globallookpress.com © Russian State Duma

Извоз житарица из Русије ове године ће достићи највиши ниво у историји, рекла је руска министарка пољопривреде Оксана Лут, додајући да се очекује да ће вредност извоза достићи око 45 милијарди долара. Током пленарне седнице о безбедности хране на међународном изложбеном форуму "Русија", Лут је рекла да је Русија прошле године извезла житарице у вредности од 43,5 милијарди долара.

"Имамо велике шансе за извоз пољопривредних производа ове године и достижемо рекордни ниво продаје", рекла је Оксана Лут.

Руски председник Владимир Путин рекао је недавно да пољопривредни сектор земље мора да повећа извоз за 50 одсто до 2030. у поређењу са вредностима које су забележене 2021. Тада је извоз пољопривредних производа земље износио 37 милијарди долара.

Лут сматра да ће извоз житарица порасти на више од 55 милијарди долара до 2030. године и каже да министарство такође очекује да руски фармери повећају производњу за 25 одсто у року од шест година како би испунили циљеве.

Министарка је позвала на смањење трошкова производње, што би помогло руским пољопривредницима да постану конкурентнији на међународним тржиштима. 

Путин је у марту рекао да је Русија четврти највећи светски извозник пољопривредних производа и да је на првом месту по продаји пшенице. Међутим, он је истакао потребу да се повећа производња парадајза и неких других врста производа у циљу смањења ослањања на увоз.

Руски извоз хране је порастао последњих година због добрих приноса и конкурентних цена, упркос западним санкцијама које су ометале спољну трговину земље. Москва такође испоручује бесплатно жито бројним афричким земљама које се суочавају са несигурношћу хране.

Шеф Агроекспортног центра руског Министарства пољопривреде, Дмитриј Краснов, рекао је недавно да Русија извози око 250 врста пољопривредних производа у више од 100 земаља широм света. Он је рекао да су Кина, Вијетнам, Малезија, Алжир и Индонезија међу најважнијим тржиштима, док се очекује повећање извоза у Азију, Блиски исток, Африку, Латинску Америку и бивше совјетске државе у блиској будућности.

image