Русија

Сноуден добио руски пасош

Сноуденов адвокат Анатолиј Кучерена открио да је узбуњивач положио заклетву и да је Сноуденова супруга у процесу подношења захтева за руски пасош
Сноуден добио руски пасошGetty © Phillip Faraone / Stringer

Бивши саветник америчких обавештајних служби и узбуњивач Едвард Сноуден добио је руски пасош, а његова супруга је у процесу подношења захтева, рекао је Сноуденов адвокат Анатолиј Кучерена, пренеле су "РИА Новости".

"Да, добио је пасош", одговорио је Кучерена на питање новинара да ли је Сноуден добио руски пасош.

Сноуденов адвокат потврдио је и да је он положио заклетву и додао да је Сноуденова супруга "у процесу подношења захтева" за руски пасош. Кучерена је прецизирао да је претходног дана видео свог клијента и изјавио да Сноудену "добро иде".

Сноуден говори два језика, енглески и руски, и планира да упише своју децу у руске вртиће и школе, рекао је Сноуденов адвокат.

"Комуницирамо на енглеском и руском. Он говори руски, не баш савршено, али разговарамо и на руском", прецизирао је Кучерна.

Према његовим речима, Сноуденова супруга је савладала руски језик а "за децу је још увек рано, мада ће они похађати руку школу".

Сноуден (39) живи у егзилу у Русији откако је јавности открио податке о програму америчке Агенције за националну безбедност (НСА), а у септембру ове године званично је добио руско држављанство.

Сноуден је у јуну 2013. предао листовима "Вашингтон пост" и "Гардијан" низ поверљивих материјала о програмима надзора америчких и британских обавештајних служби на интернету, које су они објавили. Након тога Сноуден је одлетео у Хонг Конг, а одатле у Москву, где је неко време био у транзитној зони аеродрома Шереметјево.

Након што га је низ земаља одбио, Русија је Сноудену дала привремени азил на годину дана под условом да престане са активностима против Сједињених Држава. У августу 2014. добио је трогодишњу боравишну визу у Руској Федерацији, након чега му је издата дозвола за боравак на неодређено време.

Чињеница да Сноуден борави у Русији од 2013. често је коришћена од стране западних медија као "доказ" да он активно ради против владе САД по налогу Москве, иако долазак у Русију није била његова оригинална намера.

Влада САД и даље тражи Сноудена, чије име је од 2016. на потерници Пентагона, где је назван "озлоглашеним шпијуном". Исте године, Сноуден је своју одлуку да инкриминишуће документе подели са јавношћу описао као "морално неопходном", додајући "да није било тих сазнања, било би нам горе".

Након што су Сноуденове објаве изазвале гнев Вашингтона, оснивач "иБеја" и билионер Пјер Омидијар купио је целу архиву ових докумената. Помоћу њих је основао компанију "Фрст Лук Медија" и вебсајт "Интерсепт", на коме је свега 10 одсто од целокупног архива било доступно до 2019. године.

image