Свет

Едвард Сноуден објавио "видео године" (ВИДЕО)

Бивши официр ЦИА Френк Снеп признао је да је противник дезинформационих активности у које је био умешан
Едвард Сноуден објавио "видео године" (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Ole Spata/dpa

Бивши саветник америчких обавештајних служби и узбуњивач Едвард Сноуден објавио је интервју са бившим официром ЦИА Френком Снепом из 1983. године, у којем jе детаљно описано како је агенција користила штампу у САД за дистрибуцију дезинформација и поручио је да је то и данас "најважнији видео године".

Сноуден (39) живи у егзилу у Русији откако је 2013. године јавности открио податке о програму америчке Агенције за националну безбедност (НСА), а у септембру ове године је званично добио руско држављанство. 

Он је на Твитеру поделио исечак поменутог интервјуа приликом кога је бивши обавештајац објаснио да је радио као агент за испитивање и главни аналитичар док је био запослен у америчкој амбасади у Сајгону (Данас Хо Ши Мин) током рата у Вијетнаму.

Снеп је тада рекао да је једна од његових дужности била да информише новинаре о намерама ЦИА-е да "прошири дезинформације о одређеном питању" и да им укаже на чињеницу да те информације нису нужно лаж и да могу бити полуистина.

"Одабрали бисмо новинара, а ја бих отишао на брифинг и надао се да ће он објавити информацију", изјавио је Снеп, напомињући да запослени у медијима обично не би имали начина да провере информацију која им је дата.

Снеп је именовао неколико новинара на које је ЦИА циљала због њиховог великог утицаја. Међу њима су Роберт Чаплин из "Њујоркера", Кис Бич из листа "Лос Анђелес тајмс" и Мајнард Паркер из "Њузвик магазина".

Снеп је касније признао да је "као бивши агент ЦИА, противник дезинформационих активности у које је био умешан.

"Признајем да сам био умешан и мислим да то није имало никакву сврху. Ширење пропаганде међу америчком јавношћу или Конгресом није посао ЦИА-е."

Узбуњивач је објаснио и како је ЦИА успела да подметне причу о наводним ратним плановима Северног Вијетнама магазину "Њујоркер". Агенција је овај извештај искористила како би убедила амерички Конгрес да пружи већу помоћ Сајгону и означи Северни Вијетнам као "главног прекршиоца примирја".

Сноуден је напоменуо да је убрзо након објављивања овог интервјуа ЦИА тужила Снепа. Случај је стигао до Врховног суда, који је пресудио да све објаве обавештајаца прво морају да буду достављене агенцији ради одобрења.

Он се, такође, захвалио једном кориснику Твитера који је поделио низ објава под називом "Да ли мислите да ЦИА то још увек ради?", а у којима се детаљно описује унутрашњи рад агенције.

image
VV inauguration
banner