Русија

Украјински борци признали: После три метка право на фронт

Кијев није обезбедио одговарајућу војну обуку за мобилисане грађане, закључују украјински војници које је заробила руска војска
Украјински борци признали: После три метка право на фронтwww.globallookpress.com © Eusebio GarcíA Del Castillo

Украјински војници који су пали у руско заробљеништво открили су за "РИА Новости" да већи део припадника Оружаних снага Украјине није прошао одговарајућу обуку, а да су неки од њих, пре него што су били послати у борбу против руске војске, до тада испалили свега три метка.

Други део заробљеника признаје да су испалили ипак више од три метка: по једанаест или четири – како ко. Обука за коришћење ватреног оружја је, како кажу, ограничена свега на једну или две практичне вежбе на војном полигону.

Сергеј Грицај, један од њих, наводи да је током шест месеци део мобилисаних војника био ангажован искључиво на копању ровова, због чега, како је признао, они не владају никаквим војним вештинама. 

Рововима је требало обманути руску војску и учинити тако да из ваздуха изгледа као да се на фронту налази много више војника од онога каква је заправо била реална ситуација у том тренутку.

"А тамо где смо ми били заправо није било никога", објаснио је Грицај.

И они који нису учествовали у копању ровова исказали су своје незадовољство војном обуком. Како су рекли за "РИА Новости", на скали од један до пет оцењују је јединицом.

"На полигон смо отишли свега два пута", рекли су Украјинци, додајући да Кијев није испунио обећање да ће мобилисанима бити обезбеђена адекватна војна обука.

Ни обука у Великој Британији није много боља

Украјински падобранац Дмитриј Проценко, којег је руска војска заробила у Краснолиманском правцу, рекао је да су он и неке његове колеге прошли обуку у Великој Британији.

Подсетимо, Уједињено Краљевство није једина држава која на овај начин "помаже"  украјинским снагама. Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ објавио је јуче на Твитеру да се више од 1.100 украјинских војника тренутно налази на војној обуци у Европској унији.

"Послали су нас на двадесет дана. Програм је лаган: као пешадија требало је да трчимо заједно по двоје-троје, а једном су нас током три дана изводили у шуму - били смо опкољени и требало је да се бранимо", рекао је Проценко.

Други део обуке, како је навео, претпостављао је и тренинге у урбаној средини.

Ипак, ни ово их није заиста добро спремило за актуелни сукоб. Обука им није омогућила да стекну вештине које су им заправо заиста биле потребне током војних задатака.

"Када је ваша војска почела да јуриша, схватио сам да је све бесмислено. Подигао сам оружје и предао се", признао је заробљеник.

Председник Русије Владимир Путин више пута је говорио о томе да Кијев не брине о својим војницима које шаље у сукоб, истичући да је за Москву, са друге стране, то један од приоритета. Прошлог месеца, Оружане снаге Русије одлучиле су тако да напусте град Херсон како би сачувале своје људе.

Насупрот стратегији које се држе у Кремљу, медији су јуче пренели информацију да Кијев намерно шаље неке своје војнике у сигурну смрт тако што заблиндира врата тенкова у којима се налазе њихови борци. На овај начин, како пишу руски медији, украјински командири им онемогућавају да напусте тенкове по жељи, спречавајући их да побегну са бојног поља. 

image