Русија

Русија разрађује механизме забране примене ограничења цена нафте

Продаваћемо нафту и нафтне деривате само оним земљама које ће са нама сарађивати по тржишним условима, рекао потпредседник Владе Руске Федерације Александар Новак
Русија разрађује механизме забране примене ограничења цена нафте© David McNew / Staff

Русија неће испоручивати нафту државама које су увеле ограничење цене, рекао је потпредседник Владе Руске Федерације Александар Новак.

"Сматрамо да је тај инструмент нетржишни, да није ефикасан и да се грубо меша у тржишне инструменте, да противречи свим правилима, Светској трговинској организацији, на пример. Желим да истакнем да је наш став непромењен, о томе је говорио председник Русије Владимир Путин, а влада је више пута говорила да је овај инструмент неефикасан и да се грубо меша у тржиште", рекао је Новак.

Према његовим речима, влада Руске Федерације већ разматра механизме забране примене тог ограничења, преноси ТАС С.

"Продаваћемо нафту и нафтне деривате оним земљама које ће са нама сарађивати по тржишним условима, чак и ако будемо морали да донекле смањимо производњу", нагласио је Новак.

Ограничење цене од 60 долара по барелу за руску сирову нафту увеле су земље Г7, ЕУ и Аустралија, а оно ступа на снагу паралелно са почетком ембарга ЕУ на куповину руске сирове нафте која се транспортује морским путем.

Земље ЕУ ће одлуку о ограничењу редовно ревидирати, а за њену промену биће потребна једногласна одлука свих чланица уније.

image
VV inauguration
banner