Русија

Лавров: Редовно упозоравамо Вашингтон и Брисел о неприхватљивости директног сукоба нуклеарних сила

Министар спољних послова Русије поручио је да одсуство преговора са САД у оквиру стратешког дијалога са собом носи повећањe ризика од избијања сукоба
Лавров: Редовно упозоравамо Вашингтон и Брисел о неприхватљивости директног сукоба нуклеарних силаwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров рекао је данас да је Москва принуђена да шаље сигнале упозорења Вашингтону и Бриселу о неприхватљивости директног сукоба нуклеарних сила.

"У контексту напора Запада да обузда Русију, озбиљну претњу представља линија САД и НАТО-а у целини, за стварање војне конфронтације са нама. Очигледно, ово је испуњено директним сукобом нуклеарних сила са катастрофалним последицама", рекао је Лавров и додао да је Русија принуђена да редовно шаље сигнале упозорења у вези са тим, али да их Запад злонамерно изобличава оптужујући их да користе "реторику претњи".

Он је истакао да се Русија "чврсто придржава логике разумевања која је уписана у заједничке документе земаља нуклеарне петорке".

"У складу са изјавом пет сила о неприхватљивости нуклеарног рата, неопходно је спречити сваки оружани сукоб између земаља које поседују нуклеарно оружје. Русија полази управо од тога", нагласио је Лавров.

Недостатак стратешког дијалога са САД је препун лавине повећаних ризика

Руски министар спoљних послова оценио је да је одсуство преговора са САД у оквиру стратешког дијалога је носи са собом повећањe ризика од избијања сукоба.

"Са жаљењем констатујемо да у овом тренутку стратешки дијалог између Русије и САД, које поседују највеће нуклеарне арсенале и сносе посебну одговорност за одржавање међународног мира и безбедности, Вашингтон води у замрзнутом стању", рекао је Лавров.

"Опипљив резултат заједничких напора у овој области био је договор о продужењу СТАРТ уговора на пет година. Јасно је да ће се у недостатку преговарачког рада на одржавању стратешке стабилности постојећи проблеми гомилати. Самим тим, носe и повећањe ризика од избијања сукоба", додао је он.

Русија позива САД да укину све незаконите антииранске санкције

Министар спољних послова Руске Федерације позвао је САД да укину све незаконите антииранске санкције, као и да обезбеди стриктно спровођење Резолуције СБУН 2231.

"Вашингтон није одустао од политике 'максималног притиска' у вези са нуклеарним споразумом са Ираном. Позивамо америчку страну да одмах и неповратно укине све незаконите антииранске санкције и обезбеди стриктно спровођење Резолуције СБУН 2231. Такав корак отворио би пут Техерану реципрочном 'одмрзавању' његових добровољних обавеза према Заједничком свеобухватном плану акције о иранском нуклеарном програму", закључио је Лавров.

image