Спорт

Јувентусу прети избацивање из УЕФА такмичења - већ су упозорили деоничаре

Нагомилавају се проблеми у торинском великану, након што су откривене финансијске малверзације
Јувентусу прети избацивање из УЕФА такмичења - већ су упозорили деоничареGetty © Valerio Pennicino / Stringer

Док је Светско првенство у Катару у центру пажње фудбалске јавности, нове и интригантне информације о ситуацији у италијанском великану Јувентусу испливавају на површину.

Најтрофејнији клуб у Серији А је усред велике истраге, а сада се појављују тврдње да би торинска "стара дама" могла да буде избачена из европских такмичења.

У току је истрага над Јувентусом, због које је прошле седмице оставке поднела читава управа клуба. Како пише "Газета дело спорт", Јувентус се терети за коришћење лажног капитала у финансијским књигама и плаћање играча "испод стола" током пандемије корона вируса, због чега би могли да добију жестоку казну УЕФА.

Европска кућа фудбала још увек чека детаљне информације од торинског јавног тужилаштва, а након што их добије, неће чекати пресуду, него ће након прегледа докумената одлучити о казни. За сада, пише "Газета", изгледа као да ће Јувентус проћи само с високом новчаном казном, али ствари би се могле променити ако се докаже да је клуб у тајности исплаћивао играче током пандемије, иако је објавио да су се они одрекли тог новца.

У том случају би се УЕФА могла одлучити на ригорознију казну: искључивање из својих такмичења. У клубу су спремни на такву могућност јер су у обраћању деоничарима објавили да "можда неће моћи да испоштују све параметре уговора због могућих рестрикција, санкција или, у најтежем случају, немогућности учествовања у европским такмичењима".

Јувентус је тако поново у средишту великог скандала, након што су 2006. године били избачени у Серију Б, услед откривеног намештања утакмица у две претходне сезоне.

image